СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИЊегово Преосвештентсво Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму светог Јоаникија Девичког у Бресници у среду, 11. јула 2018. године на дан преноса моштију Светих бесребреника Кира и Јована.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеник Саша Антонијевић и ђакон Немања Стојковић, а чтецирали вероучитељи Марко Гаљак и Стефан Радисављевић и студент теологије Александар Цалић.

Владика је беседио о лекарима и бесребреницима који су лечили народ хришћански. Не само да су лечили, већ су и живели хришћанским врлинама, па им је Бог помагао да још више имају успеха у лечењу болесника. Поменуо је и јеванђеље које је прочитано, а које говори о проповеди Царства небескога, Неба са кога је сишла Правда небеска. Пре силаска Бога са неба, није се знало за праву љубав о којој говори апостол Павле. Сишавши са неба, Христос је сишао и као Бог и као човек. Зато Бог најбоље разуме човека, а потребно је и да ми разумемо Бога – да одговоримо на Божију љубав нашом љубављу према Богу и човеку.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика је поменуо и да је силаском Божијим и земља постала Небо. Човек је то покварио, али је Бог оставио излаз – да земља постаје рај ако ми живимо у Богу и са Богом. Ако човек има Бога у себи, нема те силе сатанске која може да му науди. Јер Бог није осудио човека ни на крсту, већ га је и ту загрлио. Бог је целога себе, без принуде, дао нама.

Поменуо је владика да ми као хришћани требало би да се нађемо другима у невољи. Говорећи да тиме и добијамо, упоредио је то са шаком која ништа не даје, и остаје затворена и ништа не може ни да прими. А највећи дар који може човек да прими је дар Бога.

Саша Антонијевић, протонамесник

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,