СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак 24. јула 2018. године, када наша црква прославља свету великомученицу Ефимију и блажену Олгу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову.

Преосвештеном Епископу Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

Чтецирао је господин Марко Гаљак, а за певницом су певали протојереј Горан Ђерковић, вероучитељи и теолози.

После прочитаног јеванђеља Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у беседи рекао између осталог:

“Јеванђеље на овој божанственој литургији је поучно, а које јеванђеље то није поучно, браћо и сестре. Све је поучно, јер у Јеванђељу су записане речи самога Бога. И зато Јеванђеље није обична књига, него је то књига над књигама. Света књига, браћо и сестре, у коме је забележена да тако кажем целокупна биографија Бога. И не само Бога, већ и целокупна биографија рода људскога. Свега онога што се започело са речју Божијом, а јеванђеље каже: “У почетку беше реч”. Јер све што је створено створено је на реч Божију. И тако када читамо прве странице библије, Светога писма, рече Бог да буде светлост и би светлост и све бива тако. Свако Јеванђеље је поучно, поготову што говори што човек нема загонетке у свом животу коју не може да одгонетне Јеванђеље. Нема ни једног питања које човека мучи, а да човек у Јеванђељу не нађе одговор. Ако слуша Јеванђеље и живи по Јеванђељу. Ако тражи и затражи да му се протумачи Јеванђеље, а једини тумач Јеванђеља је Црква Христова, Свети апостоли Свети Оци, то је црква која чува ту најрадоснију вест, а то је Јеванђеље, то је блага вест и објављује оно што је добро”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Недељко Дикић, ђакон

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,