ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУ ПОД НАЗИВОМ “ПАКАО ЈАСЕНОВЦА – ИСТОРИЈСКИ КОРЕНИ ГЕНОЦИДА И СУДБИНА СРПСКОГ НАРОДА ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ ОД 1942 – 1945. ГОДИНЕ” ПДФ Штампа Ел. пошта

ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУ ПОД НАЗИВОМ “ПАКАО ЈАСЕНОВЦА – ИСТОРИЈСКИ КОРЕНИ ГЕНОЦИДА И СУДБИНА СРПСКОГ НАРОДА ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ ОД 1942 – 1945. ГОДИНЕ”У недељу, 2. септембра 2018. године у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу у организацији ЦО аранђеловачке одржана је још једна у низу духовних трибина. Наши гости су били проф. др Милош Ковић и г. Драгослав Бокан.

На самом почетку предавања присутнима се обратио јереј Немања Искић, поздравивши госте и предаваче и након неколико навода из биографије г. Бокана и г. Ковића препустио реч предавачима.

Први се обратио присутнима господин Бокан, режисер, књижевник, колумниста, који је свима нама приближио немиле догађаје који су се издешавали од 1941. до 1945. године у Логору Јасеновац. Посебно дирљива је била прича коју је г. Бокан испричао о својим прецима који су били логораши у овом озлоглашеном логору. Гости трибине су нетремице и са сузама у очима упијали сваку реч која је изговорена на овом предавању и са чежњом, али и страхом ишчекивали сваку следећу причу. Након излагања г. Бокана, предавање је наставио проф. др Милош Ковић професор Опште историје новог века на Универзитетима у Источном Сарајеву и у Бања Луци. Он је покушао да објасни одакле долазе ти корени зла и мржње која је нагонила на такав злочин.

Поруку коју је г. Ковић пренео свима нама јесте, да не требамо да се делимо на групе, ми Срби између себе, већ да треба да будемо обједињени и да се освестимо и приберемо, а самим тим и да не заборавимо те страхоте које су задесиле наш народ. Г. Ковић и г. Бокан су се сложили око поуке овог предавања, а то је: “Не дозволимо да се Јасеновац заборави и не допустимо да ово предавање остане само реч која је изговорена на овом предавању, већ да је ширимо и њоме подсећамо све на страхоте које су се десиле у овом логору.”

По завршеном предавању, наши предавачи су одговарали на питања наших суграђана, која су била многобројна и веома интересантна.

јереј Немања Искић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,