МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАЗАРЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ недељу, 9. септембра 2018. године, када наша Црква прославља Сабор Српских Светитеља, након свете Литургије у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу и у свим храмовима колубарско-посавског намесништва служен је молебан и чин Призива Светог Духа за благословену школску 2018/2019. годину. Храмови широм нашег намесништва били су препуни ученика, њихових родитеља, учитеља и вероучитеља који су се окупили како би нови почетак, по древном хришћанском обичају, започели молитвом. Многи од њих су се овом приликом и причестили. Овакве сцене препуних храмова, деце која узимају активно учешће на служби и велики број причасника су се пре само две деценије тешко могле и замислити, а сведоче о резултатима који су постигнути увођењем верске наставе у наше школе.

У време када се учестало говори о правима детета, ученицима нашег намесништва су предочене и обавезе које су дужни да испуњавају, јер управо од испуњавања обавеза проистичу и наша права. Ђачке обавезе су: учење, неговање и усавршавање својих талената, образовање по лику Божијем и просвећење Духом Светим. Само тако остаће на исправном, благословеном путу. Но, ово нису само обавезе ђака који полазе у школу, већ свих нас, јер смо сви ученици Господњи. Речи Јеванђеља су нас подсетиле да ако не будемо као деца, чисти, невини, незлобљиви, искрени... нећемо ући у Царство Божије. Императив бити као дете је образац који се нуди охолом, огреховљеном, одраслом човеку од стране Господа за улазак у саму вечност. Свесни тежине васпитања деце у време када са свих страна вребају погрешне вредности, опасне и погубне за младог човека, подсећамо родитеље да је васпитни процес саткан од пуно љубави и разумевања, а најбољи модел, иако не нудимо никав образац, заправо лични пример утемељен на јеванђељском етосу.

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,