МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАЗАРЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ недељу, 9. септембра 2018. године, када наша Црква прославља Сабор Српских Светитеља, након свете Литургије у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу и у свим храмовима колубарско-посавског намесништва служен је молебан и чин Призива Светог Духа за благословену школску 2018/2019. годину. Храмови широм нашег намесништва били су препуни ученика, њихових родитеља, учитеља и вероучитеља који су се окупили како би нови почетак, по древном хришћанском обичају, започели молитвом. Многи од њих су се овом приликом и причестили. Овакве сцене препуних храмова, деце која узимају активно учешће на служби и велики број причасника су се пре само две деценије тешко могле и замислити, а сведоче о резултатима који су постигнути увођењем верске наставе у наше школе.

У време када се учестало говори о правима детета, ученицима нашег намесништва су предочене и обавезе које су дужни да испуњавају, јер управо од испуњавања обавеза проистичу и наша права. Ђачке обавезе су: учење, неговање и усавршавање својих талената, образовање по лику Божијем и просвећење Духом Светим. Само тако остаће на исправном, благословеном путу. Но, ово нису само обавезе ђака који полазе у школу, већ свих нас, јер смо сви ученици Господњи. Речи Јеванђеља су нас подсетиле да ако не будемо као деца, чисти, невини, незлобљиви, искрени... нећемо ући у Царство Божије. Императив бити као дете је образац који се нуди охолом, огреховљеном, одраслом човеку од стране Господа за улазак у саму вечност. Свесни тежине васпитања деце у време када са свих страна вребају погрешне вредности, опасне и погубне за младог човека, подсећамо родитеље да је васпитни процес саткан од пуно љубави и разумевања, а најбољи модел, иако не нудимо никав образац, заправо лични пример утемељен на јеванђељском етосу.

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,