ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ЖИЧКЕ И КРУШЕВАЧКЕ ЕПАРХИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ЖИЧКЕ И КРУШЕВАЧКЕ ЕПАРХИЈЕУ Недељу 09. септембра 2018. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Пимена Великог и Сабор Српских светитеља, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на друго овогодишње поклоничко путовање, које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Крушевачке и Жичке предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 88-оро, на пут су кренули у раним јутарњим сатима ка манастиру Студеници. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм посвећен Пресветој Богородици окружен прелепим манастирским конацима и дивно уређеном манастирском портом. Након упознавања са историјатом манастира верници су се поклонили моштима родоначелника Немањића Светог Симеона (Стефан Немања), моштима Светог Симона (Стефан Првовенчани) и моштима Свете Анастасије мајке Светог Саве.

После кратког предаха пут смо наставили ка манастиру Жича где смо обишли ово свето место упознавши се са предивном историјом ове светиње као и са великом жртвом коју је кроз историју овај манастир преживео, а нарочито за време другог светског рата. У духовној радости наставили смо наше поклоничко путовање у манастир Љубостињу. Уласком у ову велику светињу пред нама се указао велелепни храм посвећен Успењу Пресвете Богородице у којем смо се упознали са настанком ове светиње која код нашег народа заузима велико поштовање као и са страдањима овог манастира нарочито када су га турски освајачи опљачкали за време Кочине буне и том приликом иза једне иконе пронашли скривену ризницу у којој је кнегиња Милица сакрила црквене реликвије а међу којима се налазила и круна српског кнеза Лазара коју су турски освајачи однели у Истамбул где се и сада налази. У поподневним часовима преко Трстеника пут је настављен ка најстаријој бањи у Србији и бисеру бањског лечилишта и бањског туризма Врњачкој Бањи где је за све ходочаснике направљен предах и обилазак Врњачке Бање.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце у које смо стигли у вечерњим сатима испуњени духовном радошћу коју смо тај дан доживели.

протојереј Радивоје Стојадиновић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,