ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У ДЕСИМИРОВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У ДЕСИМИРОВЦУ У среду, 31. октобра 2018. године, када наша света Црква прославља светог апостола и јеванђелисту Луку, као и светог Петра Цетињског, у цркви Свете великомученице Недеље у Десимировцу, служена је света Литургија којом је началствовао протојереј Дејан Петровић. Благољепију богослужења допринео је хор при храму Успења Пресвете Богородице из Крагујеца, као и ученици верке наставе из ОШ “Сретен Младеновић” из Десимировца, предвођени својим вероучитељем.

После прочитаних одељака из апостола и светог Јеванђеља, прота је у беседи подсетио на житија ова два велика светитеља која данас прослављамо. Посебну пажњу отац Дејан посветио је значају слављења крсне славе присетивши се народне песме о томе како се слави крсна слава. У тој песми цар је, славећи славу, показао се слугом гостима и домаћину - светом архангелу кога слави. Служење свете Литургије није традиција ни обичај, а такође се то односи и на слављење крсне славе. Литургија има утемељење у светом Јеванђељу, а крсна слава управо у Литургији. Крст, свећа, колач и вино су литургијски символи, док слава представља литургију у малом. Нашу радост треба да делимо са рођацима, кумовима и пријатељима. Слава треба да постане наш знак, знак љубави, вере и наде, знак по којем ће нас препознавати и људи из других крајева света. Славом ми такође приносимо себе на жртву, служећи госте, а то је наша жртва Господу и слави коју славимо. На крају беседе прота је пожелео срећну славу и срећан празник свим присутнима, и да још много година славимо у радости, срећи и весељу.

На служби су били присутни и новинари РТК из Крагујевца, који су, за потребе своје емисије која је управо посвећена крсној слави, снимили делове свете Литургије и чин резања славског колача. Дружење је настављено у сали парохијског дома.

Вероучитељ Милан Милановић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,