ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК ЦВЕТИ У ВУЧКОВИЦИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК ЦВЕТИ У ВУЧКОВИЦИУ недељу 1. априла 2018. године верни народ села Вучковице се окупио на литургијском сабрању у својој цркви покрова Пресвете Богородице. Литургију је служио јереј Владимир Благојевић, а саслуживали су му јереј Владан Вуковић и протојереј Митар Ђурић. У сабрању су активно учествовала деца свештеника и деца из оближње школе. Сва деца су појала и причестила се Истинитим Телом и Крвљу Господњим.

Опширније...
 
ЦВЕТИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ПДФ Штампа Ел. пошта

ЦВЕТИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈАУ недељу. 01. априла 2018. године, када наша Света Црква слави успомену на Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, сабрао се верни народ у цркви Светог Јоаникија у Бресници. Литургију је служио јереј Милош Ђурић, а ученици који похађају Верску наставу у ОШ “Ђура Јакшић”, учествовали су у одговарању и појању са сабраним народом током Литургије.

Опширније...
 
ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, у петак, 30. марта 2018. године, организован је тринаести по реду јавни “Васкршњи час”. Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи вероучитеља основних школа Јагодине и околних места. Домаћин је био Факултет педагошких наука из Јагодине. Учествовала су деца, која похађају треће и четврте разреде основних школа, из свих школа, градских и приградских.

Циљ овог “Васкршњег часа” није био само развијање свести код ученика да је свет створен слободно и из љубави, него да што боље разумеју речи Светог Писма: “Бог је толико заволео свет да је дао Свог јединог Сина да свако ко у Њега верује никада не ишчезне него да има живот вечни”.

Опширније...
 
АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА ПДФ Штампа Ел. пошта

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАОпште васкрсење пре страдања Свога Потврђујући, из мртвих подигао јеси Лазара,Христе Боже. Стога и ми, попут деце знамења победе носећи, Теби, Победитељу Смрти кличемо:Осана на висинама, благословен Који долази У име Господње!

Дана, 31. марта 2018. године, када наша Црква прославља овај Свети Дан Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Богородици Тројеручици у Малим Пчелицама.

Нашег Архијереја је свечано дочекало свештенство и многобројни народ ове парохије.

Опширније...
 
ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ЛАЗАРЕВОГ – ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ЛАЗАРЕВОГ – ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМНаша Света Црква је у суботу 31. марта 2018. године, прославила празник Васкрсења Лазаревог - Врбица.

Као и претходних година, црква Светог Саве је окупила велики број верника, посебно њене најмлађе чланове. Родитељи са децом су узели учешћа у литији око цркве, где су носили врбове гранчице и звончиће. Као што је Господ некада ушао у Јерусалим, тако смо и ми сведоци једне слике, увођења родитеља у Цркву од стране њихове деце. Највећи део верника сачињавали су ученици оближње школе који похађају веронауку, предвођени вероучитељем Предрагом Обровићем и ђаконом Александром Ђорђевићем.

Опширније...
 
ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ГРОШНИЦИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ГРОШНИЦИЛазарева субота или Врбица је одувек била празник омиљен међу децом, па су се на вечерњој служби (31. марта 2018. године), која је служена у храму Св. Григорија Богослова у крагујевачком насељу Грошница, нашли и ученици који похађају наставу у сва три објекта основне школе Наталија Нана Недељковић – Грошници, Великом Пољу и Вињишту.

У надахнутој беседи, јереја Ненада Милојевића, присутни верни народ је могао да чује о разлици измећу телесног и духовног поста, те о дочекивању Христа на исправан начин – како у време Његовог уласка у Јерусалим, тако и данас.

Опширније...
 
ПРАЗНИК ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕН У СОПОТУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРАЗНИК ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕН У СОПОТУ“Да би нас уверио у опште Васкрсење, Ти си Христе Боже пре свог страдања Васкрсао Лазара из мртвих. Зато и ми као деца, носећи знак победе, кличемо Теби, победнику смрти: Осана на висини, Благословен који долази у име Господње.”

Деца и верни народ Сопота су и ове године свечано прославили радосни празник Васкрсења Лазаревог-Врбицу. У 17 часова почела је вечерња служба у храму Вазнесења Господњег, у Сопоту, коју је служио архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић.

Опширније...
 
ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ – ПРИРЕДБА „У СУСРЕТ ВАСКРСУ“ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ – ПРИРЕДБА „У СУСРЕТ ВАСКРСУ“У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прославњена Врбица и одслужена Света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Празник је прославњен служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани. Овај Свети догађај су посебно увеличали ученици ОШ „Светолик Ранковић“ из Аранђеловца и Мисаче. Вероучитељи ове школе су са својим ученицима припремили приредбу под називом „У сусрет Васкрсу“. Ученици су се лепо спремили и за окупљени верни народ извели неколико рецитација и драмских сцена у Петропавловском храму.

Опширније...
 
РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧА ПДФ Штампа Ел. пошта
Опширније...
 
ВАСКРСЕЊЕ ЛАЗАРЕВО И УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛИМ ПДФ Штампа Ел. пошта
БЛАГОСЛОВЕН КОЈИ ДОЛАЗИ У ИМЕ ГОСПОДЊЕ

(Проповед светог Григорија Паламе у Цветну недељу)

ImageСвима је потребно старање, труд и пажња, али не свима у истој мери јер је ово потребније онима који су одевени у славу, богатство и власт, и који су учени и поседују мудост, ако желе да се спасу. То се види из Еванђеља Христовог које је прочитано јуче и данас (на Лазареву суботу и Цвети). Када је чудо над Лазаром савршено, и када је Христос потпуно јасно пројавио да је Он Бог, народ је то прихватио и поверовао, док су неки кнезови, то јест књижевници и фарисеји, били толико далеко од вере да су неразумно смишљали зло против Њега и, по свом безумљу, желели да смрти предају Онога Који је, и кроз то што је рекао и кроз то што је учинио, представио себе као Господара живота и смрти. Зар не би свако рекао, како су они лако могли да схвате да је Он раван Оцу, онда када је Христос подигао очи ка небу и рекао: „Оче, благодарим Ти што си ме услишио“. Јер Он је сам тада појаснио: „А ја знадох да ме свагда слушаш; него рекох народа ради који овде стоји, верују да си ме Ти послао“ (Јован, 11, 41-42), то јест зато да би они знали да је Он једино са Богом и да долази од Оца и да се Њему ни у чему не супротставља, него да по вољи Очевој твори чудеса. Подигао је пред свима очи своје ка Оцу, и обратио му се тим речима, како би они схватили да је Он, Који говори на земљи, раван Највишем Оцу, Који је на небесима. Саветовање је претходило како почетку стварања које је требало да приведе човека у биће, тако и сада – приликом пресаздања човека у лику Лазара. Тада је, намеравајући да створи човека, Отац рекао Сину ''Да начинимо човека'', и Син је послушао, па је тако човек дошао у живот. Овде пак, сада, када је Син говорио, Отац га је послушао, и тако је Лазар оживео.

Опширније...
 
ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ШУМАРИЦАМА ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ШУМАРИЦАМА„Благословен који долази у Име Господње“ (Јн 12, 13), чуло је се данас кроз насеље Шумарице из уста деце од којих је Господ начинио Себи хвалу (Пс 8, 2).

Као и сваке године, тако и ове, верни народ, деца школе „Јован Поповић“, деца која певају у хору Свети ђакон Авакум узнели су молитве Господу идући у крсном входу улицама свога насеља од школе до цркве Светог Георгија, а у исто време идући у сретање Господу који улази у Јерусалим појући тропаре и духовне песме Св. владике Николаја предвођен својим свештеником протонамесником Срђаном Тешићем.

Опширније...
 
ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом раздељују се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

Опширније...
 
ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ ПДФ Штампа Ел. пошта

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 30. марта 2018. Године, када Црква прославља Светог Алексија човека Божјег и Светог апостола Аристовула, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Вазнесења Господњег – Саринца у Великим Пчелицима. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протосинђел Николај (Младеновић), протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

Опширније...
 
ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВА ПДФ Штампа Ел. пошта

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, 28. марта 2018. године, је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одржана исповест свештенства орашачког намесништва. Светој Тајни Исповести су присуствовали сви активни и пензионисани свештеници овог намесништва. Свештенство је исповедао високопреподобни архимандрит Георгије (Милошевић), игуман манастира Венчац, у Брезовцу надомак Аранђеловца.

Након Свете Тајне Исповести у овом храму је Епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Пређеосвећену Литургију. Епископу Јовану су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Љубиша Ђураш, протонаменсик Дејан Тодоровић, јереј Милош Митровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

Опширније...
 
ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА ПДФ Штампа Ел. пошта

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ уторак, 27. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете великомученице Недеље у Десимировцу. Повод овог молитвеног сабрања била је исповест свештенства крагујевачког намесништва које је исповедио протојереј-стварофор Милан Борота.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протођакон Иван Гашић и протођакон Небојша Јаковљевић.

Опширније...
 
ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА ПДФ Штампа Ел. пошта

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ понедељак 26. марта 2018. године, пете недеље Великог поста, кад наша Света Црква прославља пренос моштију Светог Никифора патријарха Цариградског, Његово Преовештенсто епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог Великомученика Георгија у Драгову. Овом приликом Преосвећеном су саслуживали: игуман Претар Драгојловић, архијерејски намесник левачки протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј Јадран Димовски и протођакон Иван Гашић.

Опширније...
 
ПЕТА НЕДЕЉА ВЕЛИКОГ ПОСТА У БРЕСНИЦИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПЕТА НЕДЕЉА ВЕЛИКОГ ПОСТА У БРЕСНИЦИЕпископ шумадијски Г. Јован служио је у пету недељу Великог поста 25. марта 2018. године, Свету Архијерејску литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница уз саслуживање ректора крагујевачке Богословије "Светог Јована Златоуста" протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, Архијерејског намесника Лепеничког протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, старешине храма Светог Јоаникија Девичког протонамесника Саше Антонијевића и сабрата Саборног храма јереја Дејана Марковића. Чтецирао је г. Марко Нешић.

Литургију су својим појањем улепшали ученици крагујевачке богословије као у ученици Веронауке ОШ "Ђура Јакшић" са својим вероучитељем г. Миодрагом Крстићем, који су одговарали на возгласе, прозбе, певали литургијске химне исповедали Символ вере и проузносили Молитву Господњу. Храм је био претесан да прими све верне Бреснице који су постећи дошли да се причесте.

Опширније...
 
ЛИТУРГИЈА НА ГЛУВНУ, ПЕТУ НЕДЕЉУ ЧЕТРДЕСЕТНИЦЕ У СУМОРОВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈА НА ГЛУВНУ, ПЕТУ НЕДЕЉУ ЧЕТРДЕСЕТНИЦЕ У СУМОРОВЦУУ недељу 25. марта 2018. године, пету у Великом посту, када наша Света Црква слави успомену на Свету преподобну Марију Египћанку сабрао се верни народ села Суморовац у локалној цркви светог Прокопија. У сабрању су узела активног учешћа и деца ОШ „Свети Сава“ у Топоници истурено одељење у Забојници. Деца су одговарала на Литургији, појала 135. псалам, Апостол и причестила се Телом и Крвљу Господњoм.

Опширније...
 
СУБОТА ПЕТЕ НЕДЕЉЕ ПОСТА У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У НАСЕЉУ СУШИЦА У КРАГУЈЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СУБОТА ПЕТЕ НЕДЕЉЕ ПОСТА У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У НАСЕЉУ СУШИЦА У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у насељу Сушица 24. марта 2018. г. Саслуживали су му: протојереј- ставрофор Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић и ђакон Милутин Гашевић. На Литургији су била присутна и деца ОШ „Јован Поповић“ из Крагујевца са својим вероучитељем Марком Арсенићем која су узела учешће у Светој Литургији причестивши се Светом Тајном Тела и Крви Христове. За певницом су појали богослови, богословије Светог Јована Златоуста.

На Малом входу Његово Преосвештенство Владика Јован одликовао је чином протојереја оца Небојшу Ракића за сав његов досадашњи делатни труд у Цркви Божијој и као подстрек за даљи рад и узрастање у меру раста висине Христове.

Опширније...
 
ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВА ПДФ Штампа Ел. пошта

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ петак, 23. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика Прокопија у Овсишту. Повод овог молитвеног сабрања била је исповест свештенства опленачког намесништва које је исповедио протосинђел Николај Младеновић.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протосинђел Николај, протонамесник Остоја Пешић, протонамесник Никола Илић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Опширније...
 
ОБЕЛЕЖЕНО 300 ГОДИНА ОД ПОДИЗАЊА ЦРКВЕ У ПАВЛОВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ОБЕЛЕЖЕНО 300 ГОДИНА ОД ПОДИЗАЊА ЦРКВЕ У ПАВЛОВЦУУ шумадијском засеоку Павловцу, недалеко од Наталинаца крај Тополе, у прелепом природном амбијенту налази се црква-брвнара стара пуна три века. Њена два дела су према предању премештена из села Загорице у овај крај 1718. године, док је трећи део саграђен тек 1824. од стране смедеревског проте Банића и његове породице чији су корени са овог простора. У склопу цркве налазила се и школа коју су сеоска деца похађала једном недељно, а постоје и озбиљне претпоставке да се и вожд Карађорђе у њој описменио. Данас се у близини цркве налазе споменици из 1812. године као и остаци некадашњег конака на чијем темељу би, ако Бог да, могао да се подигне нови конак чиме би се створили услови за оснивање монашке заједнице и васкрсење свакодневног молитвеног живота.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 10

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,