Манастири
Драча ПДФ Штампа Ел. пошта
ДРАЧА – Свети Никола
Драча
Најстарији податак о овом манастиру сачуван је у Врдничком поменику с краја 16.  века.
Други податак је из 1726. године (Архив Митрополије београдске), одакле се види да се у Драчи учио и замонашио поп Јосиф из Раковице.
Трећи је из 1731. године. Те године је као делегат свештенства из Крагујевца и околине, на црквено-народном сабору у Сремским Карловцима, присуствовао игуман Леонтије, старешина манастира Драче.
 
Опширније...
 
Дивостин ПДФ Штампа Ел. пошта

ДИВОСТИН – Благовести Пресвете Богородице

Дивостин

Манастир Дивостин, посвећен Благовестима, налази се  у истоименом месту, шест километара удаљен од Крагујевца. Од свога оснивања био је женски манастир, због чега је и назван Дивостин (дијевин стан).Једно предање казује да манастир потиче из времена Византијског царства,  а друго, да је настао у време деспота Стефана Лазаревића, на почетку 15. века.
Опширније...
 
Денковац ПДФ Штампа Ел. пошта

ДЕНКОВАЦ – Успенија Пресвете Богородице

ДЕНКОВАЦ – Успенија Пресвете Богородице

Најстарији писани запис говори да се манастир Денковац првобитно звао Северин, и помиње се у турском попису из 1530. године, као манастир у селу Денковцу у Крушевачкој нахији. Његова обнова је трајала од 1965. до 1987. године, када је окончана обнова Успенијског храма.

Опширније...
 
Грнчарица ПДФ Штампа Ел. пошта
ГРНЧАРИЦА – Свети Никола
ГРНЧАРИЦА – Свети Никола
Најстарији писани запис говори да је манастир подигнут на почетку 16. века, 1521-1567. Док предање говори,  да је реч о задужбини краља Драгутина, или о светињи новијег датума који су основали мајстори грнчари из околине Сверљишке бање.
Опширније...
 
Вољавча ПДФ Штампа Ел. пошта

ВОЉАВЧА Рудничка

Св. архангели Михаило и Гаврило

Image

Манастир Вољавча се налази 5 km од Страгара, на североисточним падинама Рудника. По предању потиче из XI века. Обновљен је 1430. године. Први поуздан извор о овом манастиру потиче  из 1539. године, када  је спахија Мехмед издао „велекупцу“ Живку Кончиновићу из Сребренице, тапију на земљу манастира Вољавче. У то време игуман је био Теодосије Кончиновић.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 Следећа > Крај >>

Страна 5 од 6

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,