Чланци поређани по датуму: понедељак, 29 јун 2015

ВИДОВДАН - ХРАМОВНА СЛАВА У БЕЛОШЕВЦУ

У недељу на Видовдан 28. јуна 2015. године, када Света православна црква слави Светог кнеза Лазара Косовског и све мученике и новомученике српске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу.

Уз саслужење протојереја-ставрофора др. Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја- ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја Милића Марковића, протојереја Драгана Брашанаца, протонамесника Срећка Зечевића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ суботу 27 јуна 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали свештенослужитељи: Намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Драган Икић, јереј Дејан Василијевић, јереј Ненад Петровић, јереј Саша Миленовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Слободан Савић. Литургијско појање увеличао је хор Светог Симеона Богопримца из Паланке.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУУ четвртак 18. јуна 2015. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац, надомак Аранђеловца. Пре Свете Евхаристије, Владика је освештао темеље нове манастирске капеле, која је посвећена светом свештеномученику Јоаникију, митрополиту црногорско- приморском, који је 1945. године пострадао од комунистичког режима негде подно Букуље.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак треће недеље по Духовима, 16. јуна 2015. године, када наша црква слави Светог мученика Лукијана и остале са њим, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову. Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У РАЈКОВЦУУ недељу 28. јуна, када наша света Црква прославља светог кнеза Лазара и косовске мученике, братство храма Благовести Пресвете Богородице у Рајковцу-Младеновцу организовало је пригодну културно-уметничку манифестацију у част и спомен великог кнеза, чија се честица моштију налази у овом храму, а коју је даровао Преосвећени Владика Јован.

ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ЦРКВЕ У ЗАВОДУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАВелика радост за Завод у Малим Пчелицама, за све кориснике и запослене, и за Цркву Божију у Крагујевцу.

Његово Преосвештенство Господин Јован, епископ шумадијски, дана 24. јуна 2015. године, на дан прослављања светих апостола Вартоломеја и Варнаве, је благоизволео да изврши Обред постављања Крста у Установи за збрињавање одраслих лица Мале Пчелице, на месту на коме ће бити саграђен храм посвећен Светом Луки кримском. Том приликом је владика шумадијски пред окупљеним корисницима ове установе и запосленима, на челу са директором др Владицом Станојевић, одржао кратку беседу у којој је нагласио да је ово историјски дан за ову установу и град Крагујевац, да се кроз ову сарадњу установе Мале Пчелице и епархије шумадијске, заједничким напорима подиже храм који ће бити не само утеха корисницима ове установе већ и место окупљања на молитву и саборовање, где ће се исто тако служити и Света Литургија као и у сваком другом храму.

ВИДОВДАН У БАРАЈЕВУУ навечерију великог националног празника Видовдана, у општини Барајево, у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве, одпочела је овогодишња манифестација, “Барајеву у походе”.

Обележавање празника започело је вечерњим богослужењем. После тога, у организацији барајевског Културног центра, свечаност је отворио хор “Шара” са Чукарице, из Београда, са песмом “Ој Косово, Косово”.

СВЕТИ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЈ И ВАРАНАВА- СЛАВА ЦРКВЕ У РАНИЛОВИЋУУ среду 24. јуна 2015. године на празник светих апостола Вартоломеја и Варнаве Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном овим великим апостолима Христовим у Раниловићу код Аранђеловца.

Преосвећеном Епископу су саслуживали Архијерејски намесници орашаки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић и тополски протојереј- ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесници Драган Нагулић, Слободан Раковић и Бранислав Борота, јереји Александар Миловановић и Иван Теодосић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић.