Чланци поређани по датуму: петак, 29 јануар 2016

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУНаша света Црква, на данашњи дан прославља спомен на највећег Србина који је икада ходио овом земљом. Прославља спомен на светитеља коме је од царске порфире, престола, овоземаљске власти, блага овога света и свих почасти и раскоши које нуди живот на двору, милија била келија, молитва и живот у манастиру. Тај горостас од светитеља, најсветлија тачка наше историје јесте првисрпски Архиепископ, просветитељ и учитељ Свети Сава.

Колика је улога овог светитеља, показује и то да свака школа данас прославља њега као свог заштитника.

ЧЕТВРТИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне три године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.