Чланци поређани по датуму: фебруар 2018

ГЛАДАН БЕЈАХ И НАХРАНИСТЕ МЕХрам Светога Саве на Аеродрому већ трећу годину за редом организује прикупљање средстава намењених најсиромашнијим верницима. Помоћ се дели у виду купона за храну који се деле потребитима после Васкрса, који могу да се искористе у том периоду. Верници који су у могућности оставе прилог у продавници храма, а затим се од тог новца припрема храна. Прве године је сакупљено више око 500 оброка, а друге више од 600. Број се сваке године увећава, што најбоље сведочи о томе да је ова акција препозната као апсолутно смислена и непоходна у времену у ком живимо. Хришћанска солидарност је основна црта свих црквених заједница која је утемељила нашу веру, од најраних времена па до данашњих дана. Остаје нада да ће се ова хуманитарна акција проширити, и да ће остати препознатљиво обележје наше црквене заједнице на Аеродрому.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и братство Саборног храма, у Недељу Православља 25. фебруара 2018. године организовали су Велику Литију у част победе коју је Православна црква извојевала после дуге борбе над онима који су свете иконе избацивали и протеривали из православних храмова.

Пре Литије Владика Јован је у јутарњим часовима у Саборном храму служио Свету Архијерејску Литургију, на којој се верном народу обратио протојереј-ставрофор др Зоран Крстић богонадахнутом беседом.

ТЕОДОРОВА СУБОТА У ЕРДЕЧУУ прву суботу Великог поста, на Теодорову суботу 24. фебруара 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Николе у крагујевачком насељу Ердеч, уз саслуживање Архијерејског намесника протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића и протојереја Слободана Бабића.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј присуствовао је 22. фебруара 2018. године свечаном представљању мозаика у куполи храма Светог Саве на Врачару.

Поред Његове Светости свечаности у заветном храму српског народа присуствовали су председник Републике Србије г. Александар Вучић, министар спољних послова Руске Федерације г. Сергеј Лавров, председник Републике Српске г. Милорад Додик, председник Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве Митрополит волоколамски г. Иларион, чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, министри у Влади Републике Србије, као и представници компаније Гаспром њефт која је помогла израду и постављање монументалног мозаика у куполи храма Светог Саве на Врачару.

СИРОПУСНА НЕДЕЉА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИУ недељу Сиропусну, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литугију у храму Свете Петке у Јагодини.

Уз саслужење свештенства и вероучитеља намесништва беличког Богом чуване Епархије шумадијске и уз присуство великог броја верног народа, првојерарх шумадијске Епархије је благословио почетак Великог поста и у својој надахнутој беседи позвао верни народ да постом, молитвом, покајањем и праштањем у радости, миру, здрављу и љубави дочекају празник над празницима Васкрсење Господа Исуса Христа.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУДана, 17. фебруара 2018. године, у суботу Сиропусне недеље, када наша Света Црква прославља успомену на преподобног Исидора Пелусиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Литургију у храму Светог Архангела Гаврила (Буковичка црква) у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Александар Миловановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је произнео проповед којом је поучио окупљено свештенство, монаштво и вернике.

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕПразник Сретења Господњег и Дан Државности Републике Србије је и ове године прослављен у Орашцу. У овом месту је 1804. године одржан збор Српских устаника умаклих пред “сечом кнезова” и отпочело буђење српског народа и стварање српске државности. На овај дан цела Србија слави Орашац као колевку српске слободе у време када је почела да стасава модерна српска држава.

ИЗМОЖБА ШКОЛЕ ИКОНОПИСА ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУЧетврти пут за редом, на празник Сретења Господњег, ученици школе иконописа при храму Светог великомученика Димитрија прославили су своју крсну славу.

Школа је са радом почела 2014. године, захваљујући благослову Владике шумадијског Г. Јована. Ове 2018. године славски колач је са ученицима иконописа, преломио свештеник Владимир Стојковић, који је честитавши свечарима славу напоменуо важност усавршавања својих дарова, којима се у труду и љубави, усавршава читава заједница и изграђује Црква.

21. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИДана 14. фебруара 2018. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој су говорили аутор и водитељ емисије “Агапе” Александар Гајшек, историчарка науке Александра Нинковић Ташић и француски хуманитарац Арно Гујон. Повод њиховог гостовања било је представљање књига издавачке куће Агапе. У двочасовном разговору, уживало је више стотина слушалаца. Због мноштва људи који нису могли да нађу место у препуној сали парохијског дома, снимак трибине ће бити постављен на званичном YouTube каналу младеновачке Цркве.

СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕКрагујевац, 13. фебруар 2018. године

Саопштење за јавност

На дан када Црква прославља Свете бесребренике и чудотворце Кира и Јована, 13. фебруара 2018. године, Његово преосвештенство Господин Јован, Епископ шумадијски служио је Свету Литургију у крагујевачкој катедралној цркви Успења Пресвете Богородице, током које су произнесене молитве призива Светог Духа за благословен рад Савета Шумадијске епархије чије је пленарно заседање одржано након Литургијског сабрања у Владичанском двору у Крагујевцу. На седници су чланови Савета, клирици и лаици, разговарали са својим Архијерејом о томе шта је све остварено у свим доменима црквеног живота у Шумадијској епархији током 2017. године, али и о томе, како, ако Бог допусти, унапредити оно што је недовршено (Тит 1, 5).

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИУ понедељак, 12. фебруара 2018. године, када наша Света Црква прославља празник Света Три Јерарха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Тополи, у задужбинској цркви која је посвећена истоименом празнику. Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесник Слободан Радивојевић и ђакон Урош Костић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У МИЈАТОВЦУ (Беличко намесништво)У недељу, 11. фебруара 2018.године, недеље Месопусне, када прослављамо пренос моштију светог Игњатија Богоносца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Мијатовцу (Беличко намесништво).

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Славко Јоцић, протојереј Александар Гајић, протонамесник Дејан Ђорђевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић. За певницом су певали Србски појци из Београда. Владику је дочекао верни народ са децом.

СВЕТA АРХИЈЕРЕЈСКA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак 9. фебруара 2018. године, када прослављамо пренос моштију Светог Јована Златоустог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

СПАСЕЊЕ КАО ДАРУ четвртак 08. фебруара 2018. године, епископ шумадијски служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

ЦРКВА БОЖИЈА У ГРОШНИЦИ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВАЦрква Божија у Грошници је у среду 07. фебруара 2018. године, прославила своју храмовну Славу Светог Григорија Богослова. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ шумадијски Г. Јован. Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић, протојереј Милан Живановић, протојереј Слободан Бабић, протонамесник Петар Бранковић, те протођакон Иван Гашић. Својим појањем Литургију су улепшали свештеници Драгослав Милован, Рашко Стјепановић, Душан Илић и Ненад Милојевић.

СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак 6. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у крагујевачком насељу Сушица.

Епископу су саслуживали свештеници: протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У БАРАЈЕВУУ понедељак, 5. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

Епископу су саслуживали свештеници: др Зоран Крстић, Љубиша Смиљковић, Златко Димитријевић, Марко Митић, Драган Поповић, Владимир Димић и ђакони Иван Гашић, Никола Урошевић, Зоран Станковић и Зоран Степановић. На Светој Литургији појали су свештеници из три Архијерејска намесништва: бељаничког, колубарског и космајског, заједно са ученицима београдске богословије.

РАДОСТИ РУКОПОЛОЖЕЊА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ недељу, 4. фебруара 2018. године, Недељу блудног сина, Његово Преовештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслуживање Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа канадског Господина Георгија, служио је Свету Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, игуман Петар Драгојловић, протојереј Радосав Јаћимовић, протонамесник Срђан Ковачевић, протођакон Иван Гашић, ђакон Милош Павић и ђакон Александар Јаћимовић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТЕПОЈЕВЦУНа дан Светог Максима Исповедника, у суботу 3. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Сабора српских Светитеља у Степојевцу. Владику је дочекао верни народ са децом. Епископу су саслуживали свештеници Видо Милић, Драган Поповић, Игор Обрадовић, Огњен Козлина и ђакони Иван Гашић, Зоран Станковић и Зоран Степановић. На Архијерејском богослужењу појали су ученици београдске богословије. Литургијском сабрању молитвено је присуствовао и епископ Георгије.

Страна 1 од 2