Чланци поређани по датуму: среда, 29 јануар 2014

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ суботу посвећеној св. мученици Татјани, Икона Млекопитатељница, 25. јануара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су салуживали: протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Слободан Савковић и јереј Ненад Милојевић.

СВЕТИ САВА - ЕПИСКОП И ЛИТУРГБеседа оца Александра Мирковића на Светог Саву 2014. године
у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

Часни оци, уважени градоначелниче овога града, даме и господо, браћо и сестре!

Припала ми је велика част, али и одговорност да пред овим уваженим скупом говорим о Светоме Сави. Говорити о светим људима није лако, јер су нам они огледало у чијем одсјају видимо себе онакве какви јесмо. А видети себе, браћо и сестре, је велики подвиг. Чак можда то, унутрашње сагледавање, буде некада пресудно у нашим животима. Из тог разлога је и ово вече посебно и на један начин покушај да се сви овде заједно пред ликом Светога Саве удубимо у сам центар нашег живота. Па зато, драга господо, скупимо храбрости сви овде заједно и кренимо полако ка Савином лику.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ ПО ДРУГИ ПУТ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

ДВАНАЕСТА СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ четвртак, 26. јануара 2014. године, је у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, јагодинског свештенства, градоначелника Града Јагодина г-дина Ратка Стевановића, директора основних и средњих школа у препуној сали Културног центра одржана је дванаеста по реду Светосавска духовна академија.

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ понедељак 27. јануара 2014. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. И ове године мноштво ученика основних и средњих школа у Лазаревцу потврдило је да се Свети Сава на прави начин вратио међу своје сународнике, и да је њихов омиљени заштитник. Велики број ђака се, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестио. На крају Литургије мноштво ученика и верника,заједно са свештенством храма, учествовало је у резању славског колача. Ако смо се некада запитали који су резултати увођења верске наставе у наше школе, сада смо сведоци ових резултата, који се огледају у активном учешћу ученика у Литургијском Сабрању. Литургијско славље се потом из храма пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу 25. jануара са почетком у 17 часова, ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца је већ седми пут на посебан начин прославила свесрпску славу- Светога Саву. Сви ученици и запослени у школи организовали су Светосавску свиту, јединствену манифестацију-поворку костимираних ученика, на чијем је челу била кочија са ученицима који су представљали св. Саву, Стефана Немању и његову супругу Ану.

ЕПИСКОП ЈОВАН У ПОСЕТИ ПУ „ЈЕЛИЦА ОБРАДОВИЋ“ У МЛАДЕНОВЦУУ петак, 24. Јануара 2014. Године, Епископ шумадијски и Администратор жички Г. Јован био је у посети Предшколској установи „Јелица Обрадовић“ у Младеновцу и присуствовао је манифестацији „Традицијом у сусрет Светом Сави“. Наш Архипастир већ десет година чини посебну част овој васпитно-образовној установи и редовно се одазива на ову манифестацију, која се традиционално организује поводом Савиндана.

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАНа дан Преподобног Теодосија Великог и Преподобног Миха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУНа дан Светог мученика Полиевкта, Светог Филипа Московског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Лазара Косовског у Белошевцу.

Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУу уторак 21. јануар 2014. године када црква прославља и празнује Светог мученика Јулијана и Василиса, Преподобног Георгија Хозевита и светог Григорија Охридског Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у насељу Сушица у Крагујевцу.