Чланци поређани по датуму: август 2015

СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ – ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИСаборни храм у Крагујевцу је 28. августа прославио своју храмовну славу Успења Пресвете Богородице. То је празник, у којем Православна црква празнује крај земаљског живота Дјеве Марије, Њену смрт, коју назива „Успењем“, речју која има значење: сна, блаженства, уснућа, спокојства. Суштина и смисао упокојења Мајке Божије најбоље је изражена на икони Успења Пресвете Богородице. На тој икони Мајка Божија лежи на самртном одру. Око Ње су апостоли, а Господ Исус Христос изнад Ње, држи на рукама своју мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом. Ми на тој икони видимо смрт, али не као растанак, већ као сједињење; не као жалост, већ радост и у крајњем исходу – не смрт, већ живот.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ У среду 26. августа 2015. године, када Света православна црква слави Светог мученика Иполита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја Љубомира Радића и ђакона Немање Стојковића.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 25. августа када наша црква слави Свете мученике Фотија, Аникиту и друге с њима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Св. великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Епископу су саслуживали; протојереј Синиша Марковић, јереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.

ХРАМОВНА СЛАВА У МЛАДЕНОВЦУУ петак 28. августа 2015. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходних 105 година, прославили храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је протојереј-ставрофор Драгољуб Ракића, уз саслуживање старешине младеновачког храма протојереја Слободана Кеџића, протојереја-стварофора Борислава Кевкића, протојереја Милорада Лазића, јереја Петра Лесковца, јереја Марка Јефтића и ђакона Милутина Гашевића.

А КОЈИ СЕ ХВАЛИ, НЕКА СЕ ГОСПОДОМ ХВАЛИ (2 Кор. 10,17)На празник пророка Михеја, у четвртак 27. августа 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио у Старој Цркви у Крагујевцу. Тумачећи 2 Кор. 7-18 владика Јован је објаснио шта човек добија када хвалу заснива на себи и тако се сурвава у вртлог погибељи, а шта када се хвали Господом. Вером човек узраста у меру подобија, узраста у оно што је вечно. Вера је основ живота, али тек када исповеда Тројичног Бога. Расте ли вера у човеку, његово биће узраста до пуноће лика Христова. По мери вере коју сваким дахом сопственог бића сведочимо, открива нам се сам Бог. Та вера се открива и потврђује Црквом.

У Тринаести понедељак по Духовима, 24. августа 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Бранислав Матић и ђакон Милош Ђурић.

ОСВЕШТАНЕ СУ ПРОСТОРИЈЕ У КАСАРНИ “ВАСА ЧАРАПИЋ” У БЕОГРАДУДана 24. августа 2015. године у Београду, у касарни “Васа Чарапић” освештане су просторије у којима живе и раде припадници Батаљона војне полиције специјалне намене “Кобре” и одслужен је помен упокојеним припадницима јединице.

Служио је Епископ шумадијски и аријереј војни господин Јован, уз саслуживање војних свештеника.

Обреду су присуствовали заступник начелника Управе војне полиције ГС ВС пуковник Жељко Обрадовић, начелник Одељења за веру у ГС ВС пуковник Саша Милутиновић, командант батаљона потпуковник Владимир Ушљебрка и припадници батаљона.

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „РЕЛИГИЈСКИ ДИВЕРЗИТЕТ“ ОДРЖАНА НА ОПЛЕНЦУОмладински Савез Србије у партнерству са омладинским организацијама из осам европских земаља организовао је у хотелу Опленац од 16. до 23. августа 2015. године Међународну конференцију на тему религијске различитости. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована о положају и служби православне Цркве говорио је јереј Марко Јефтић. Агендом је било предвиђено да о хришћанским конфесијама 20. августа говоре представници православне Цркве и Надбискупије београдске, испред које се учесницима обратио нишки жупник Марко Трошт.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 12. по Духовима, 23. августа 2015. године на дан спомена св. мученика и архиђакона Лаврентија, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. архангела Гаврила у Аранђеловцу, познатијем као Буковичка црква.

Преосвећеном Епископу Јовану су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, старешина буковичке цркве протојереј- ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Слободан Раковић, јереј Милош Мијатовић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКОЈ КРСНИУ суботу, 22. августа 2015. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог апостола Матију и Свете мученике Антонија и Јулијана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Великој Крсни. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, парох смедеревски протојереј Дејан Давидовић, парох неменикућки јереј Горан Лукић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.

ПРЕОБРАЖЕЊЕ У ШУМАРИЦАМАПразник Преображења Господњег народ шумаричке парохије прославио је сабран око свога храма који је у изградњи. У поподневним сатима служена је молитва и освећење грожђа. Након молитве и освећења, надлежни парох јереј Срђан Тешић захвалио се на молитвеном учешћу и одзиву парохијана молећи се Господу да данашњи празник преобрази и све нас да своје недостатке одстрањујемо, а врлине умножавамо.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВЦУМилост Божија у Духу Светоме

У понедељак, 17. августа 2015. год., када наша Црква слави светих седам мученика пострадалих у Ефесу, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, јереј Александар Мирковић и протођакон Небојша Јаковљевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУПоводом деведесет и четири године од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 16. августа 2015. године Свету Архијерејску Литургију, а потом и парастос краљу Петру I, у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник орашачки протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Драгослав Богдановић, протонамесник Остоја Пешић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Дејан Динић, јереј Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

ПРАЗНИК ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ ПРВОМУЧЕНИКА И АРХИЂАКОНА СТЕФАНА ПРОСЛАВЉЕН У НИКОЉУНа дан преноса моштију Св. првомученика и архиђакона Стефана 15. августа 2015. године, а поводом славе капеле манастира Никоље, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у летњиковцу поред цркве. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Ђорђе Радишић, протонамесник Остоја Пешић, јереј Дејан Динић, јереј Слободан Радивојевић, јереј Никола Симић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

ПОСЕТА КОРИСНИКА ЗАВОДА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“ ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ У МАРШИЋУНа празник Пребражења Господњег, 19. августа 2015. године, у храму Светог Василија Великог у Маршићу служена је света Литургија којој је осим парохијана маршићанске парохије присуствовао и одређени број корисника и запослених у Заводу за смештај одраслих лица у Малим Пчелицама.

Посета корисника Завода нашем храму је израз жеље корисника и директора поменуте установе господина др Владицe Станојевића, а реализована је залагањем и љубављу стручног особља које је тога дана било у пратњи 50-ак корисника који су посетили наш храм и узели учешћа у светој Литургији, појући и причешћујући се светим Тајнама Христовим. Сама идеја о посети парохији маршићанској и храму Светог Василија Великог је плод сарадње између директора Завода и протојереја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског који је, поред директора др Владице Станојевића и надлежног пароха малопчеличког, ангажован на изградњи храма Светог Луке Кримског и Симферопољског у кругу Завода за смештај одраслих лица у Малим Пчелицама.

САРАСПИЊАЊЕ СА ГОСПОДОМ ОТВАРА ВРАТА ЦАРСТВА НЕБЕСКОГУ петак, 14. августа 2015. године литургијским благодарењем прослављена је крсна слава цркве Крста Господњег у порти Старе цркве у Крагујевцу. Празник Изношења Часног крста којем је овај храм Господњи посвећен био је прилика да се на једном месту окупи евхаристијска заједница коју је предводио Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протонамесника Горана Ђерковића, јереја Срђана Тешића, јереја Владана Костадиновића и протођаконa Небојшe Јаковљевићa.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 12. августа 2015. године, када Света православна црква слави Преподобну мајку Ангелину Српску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја Љубомира Радића, протонамесника Саше Огњановић, ђакона Миљана Антића и ђакона Немање Стојковића.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ЗА ХРАМ СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ПЕТКИДесетог августа 2015. године, народ села Петка дочекао је са својим свештенством Његово Преосвештенство Господина Јована. Повод да Преосвећени Владика посети ово место било је освећење крстова за храм Свете Петке.

Старешина храма протојереј Војислав Одавић се из срца у своје име, у име свог сапароха протојереја Мирослава Филиповића, и у име народа Божијег захвалио епископу што нас посетио и својим Архијерејским Благословом дао снагу да се обнова храма настави. Освећењу крстова је присуствовало свештенство Колубарско-посавског намесништва на челу са намесником протојерејем-ставрофором Златком Димитријевићем, као и гост из Ваљевске епархије протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИУ уторак, 12. августа 2015. године, једанаестог по Педесетници, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Литургију у храму Светог Великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сучица. Епископу су саслуживали протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић и ђакон Небојша Поповић.

СВЕТA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ – КРАГУЈЕВАЦ

У недељу 9. августа 2015. године, на дан светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служо је Свету архијерејску литургију у Станову и пререзао славски колач.

Домаћин славе била је породица Урошевић.

Страна 1 од 2