Чланци поређани по датуму: понедељак, 30 децембар 2019

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА УЧЕНИКА ВЕРСКЕ НАСТАВЕ У БАРАЈЕВУУченици - верохуманитарци ОШ “Кнез Сима Марковић” из Барајева, придружили су се хуманитарној акцији организације “Осмех на дар” у циљу прикупљања слаткиша за прављење празничних пакетића.

У духу хришћанских вредности ђаци су поделили радост са својим другарима којима је помоћ неопходна.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ“Добру праксу не треба прекидати”, саветују мудри људи. Тако и ове године у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци, већ традиционално, служила се света тајна јелеосвећења.

ЛИТУРГИЈСКА ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЂАКОНА АВАКУМА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАНа дан када наша Црква врши молитвени спомен на светог пророка Данила, светог игумана Пајсија и светог ђакона Авакума, светитеља нашег рода, чије дично име, благословом нашег Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, носи хор при храму Светог великомученика Георгија у насељу Шумарице, молебним молепствијем предстојао је служашчи храма протојереј Срђан П. Тешић, а одговарали су својим умилним гласовима чланови хора предвођени својим хоровођом протиницом Милицом Тешић, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ТРУДИМО СЕ ДА СВЕ СА БОГОМ ПОЧИЊЕМО, И ДА СВЕ СА БОГОМ ЗАВРШАВАМО”У понедељак, двадесет и девети по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Александар Мирковић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су: др Милосав Ђоковић, Илија Арсенијевић, и Димитрије Јаковљевић. За певницом је било братство храма Светога Саве.

БОЖИЋНИ ВАШАР У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕДана, 30. децембра ове године, уз залагање диригента хора јереја Ивана Антонијевића, хор “Свети Сава” и фолклорни ансамбл “Свети Сава” организовали су Божићни вашар.

Деца су била та која су правила честитке, украсе и разне божићне мотиве. Сав новац који је сакупљен је намењен хору и ансамблу “Свети Сава”.

ПОЗИВ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА ЗА ПРЕСТАНАК ТЕРОРА НАД ЦРКВОМ И НАРОДОМ У ЦРНОЈ ГОРИ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј позива државне власти Црне Горе, посебно припаднике Министарства унутрашњих послова, да одмах престану са бруталним терором над Српском Православном Црквом, њеним свештенством и верним народом. Нељудско пребијање викарног Епископа диоклијског г. Методија, свештеникâ и српских православних верника, само зато што су Срби и што су православне вере, чин је незабележен у Европи од пада фашизма и престанка бољшевичког терора.

Исто тако, српски Патријарх захтева да из затвора одмах и неизоставно буду ослобођени народни посланици, политички представници српског православног народа у Црној Гори, као и сви други који су ухапшени јуче и данас због одбране својих светиња од државног терора и отимачине.

Патријарх Иринеј упућује молитве Господу да уразуми људе који воде Црну Гору да прекину са насиљем и отимањем црквене имовине и пружа пуну подршку архијерејима, свештенству, монаштву и вернима Српске Православне Цркве да се на сваком месту и у свакој прилици боре и не одустану од одбране Српске Православне Цркве.

Из Кабинета Патријарха српског

У Београду, 27. децембра 2019. године

Извор: Званична презентација СПЦ-а