Чланци поређани по датуму: недеља, 19 октобар 2014

НОВИ ЦРКВЕНИ САЈТ НА ПРАВОСЛАВНОМ ИНТЕРНЕТ ПРОСТОРУСа великом радошћу и задовољством, објављујемо да је почео са радом (за сада) ПРВИ црквени сајт са доменом СРБ, и то управо сајт храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. Налази се на адреси: црква-младеновац.срб и врло смо поносни што користимо ћирилични домен. На овај начин доприносимо очувању националног идентитета и нашег писма, који су у 21. веку под великим ударима и у стварној опасности. Не само од нестајања, већ и од занемаривања, релативизације и утапања у нешто туђе.

ХРАМОВНА СЛАВА И МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У НАСЕЉУ ИЛИЋЕВОНа почетку Другог светског рата у Југославији, немачке окупационе власти су извршиле одмазду недужног цивилног становништва, стрељањем мушкараца између 15 и 65 година старости. Свој брутални поход, нацисти су започели на празник Св. апостола Томе, када су селима Мечковац, данашње насеље Илићево, и Маршић почеле ликвидације српских домаћина и школских ђака, те свих оних који су представљали опасност по успостављање Трећег рајха. Иако је по завршетку рата сваке године одржавана комеморација палим родољубима, народ је одлучио да се у њиховом насељу подигне хришћанска Црква која ће бити посвећена Апостолу Томи који ће молитвено бдити над пострадалим насељем у Крагујевцу.

У среду 15. октобра 2014. године, када наша Света Црква прославља Светог свештеномученика Кипријана и преподобног Андреја, Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.