Чланци поређани по датуму: недеља, 09 септембар 2018

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 8. септембра 2018. године, благочестиви jагодинци, предвођени братством манастира Јошанице и својим свештенством, кренули су у свечану литију из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице, поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Тринаесту годину заредом, свечана литија је устаљеном маршрутом, дугом око 13 километарa, ходила од Јагодине кроз околна села до манастира, успут позивајући и призивајући све оне који су вољни на овакву врсту молитве и подвига, да јој се придруже.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈУНКОВЦУУ недељу петнаесту по Духовима, 9. септембра 2018. године, када молитвено прослављамо Светог Пимена Великог и Сабор Српских Светитеља, свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића и свештеника опленачког намесништва: протојереја-ставрофора Милуна Алексића, протонамесника Бранимира Товиловића, Слободана Радивојевића, Остоје Пешића, јереја Николе Симића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Стевана Илића. За певницом су појали чланови Певачког друштва “Србски православни појци”.

МОЛЕБАН ЗА УСПЕШАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУПоводом почетка нове школске 2018 / 2019. године у недељу 9. септембра, на дан када наша Света Црква прославља Сабор Српских Светитеља, након Свете Литургије у свим храмовима орашачког намесништва служен је молебан и чин Призива Светог Духа за благословену школску годину за све ученике и њихове учитеље и родитеље, тј. како се у литургијским молитвама помиње „за оне који се уче и који их уче...“.

ПРИЗИВ СВЕТОГА ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕКао и ранијих година, братство храма Светога Саве, организовало је призив Духа Светог за ученике оближње основне школе “Мирко Јовановић”. Деца су уз огранизацију вероучитеља Предрага Обровића и ђакона Александра Ђорђевића, дошла у храм и узела учешћа у светој Литургији. Многи од ђака су пришли певници и заједно са ученицима богословије, одговарали на прозбе у току свете службе. Ђаци су се причестили Телом Христовим, дајући пример старијима и својим родитељима како треба чувати светињу живота и дар који нам је Христос дао на светом крштењу. Свој однос према деци, Христос је једном за свагда поставио причом коју можемо наћи у Јеванђељу по Марку, где су ученици Његови забрањивали деци да Му прилазе, а Исус им је рекао: “Пустите децу нека долазе мени, и не браните им; јер је таквих Царство Божије. Заиста вам кажем: Који не прими Царства Божијега као дете, неће ући у њега”. (Мк. 10,14).