Чланци поређани по датуму: среда, 27 јануар 2021

САВИНДАН У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке г. Јован служио је 27. јануара 2021. године, на Савиндан, свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О СВЕТОМ САВИ 2018. ГОДИНЕ

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,

БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА

И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава нас је као нико други, увео у орбиту духовне, медитеранске, Православне културе. Он је оставио најснажнији печат на српски народ, створивши аутокефалну, самосталну помесну Цркву, која ће кроз историју да сачува Српски род, у више империја. Створиће нам златан период и полет стваралаштва и духовности који живи до дана данашњег и струји кроз литургијски континуитет Српске православне цркве.

На дан Светог Саве српског, служена је Света Литургија у Саборном храму у Крагујевцу, у којој су принесене молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања са свештенством, поделило је доста верника и деце.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОШ “ЂУРА ЈАКШИЋ”Дан Светог Саве српског обележен је ове године у ОШ “Ђура Јакшић” у Крагујевцу. Као и претходних година, припреме за обележавање школске славе почеле су у недељу, освећењем воде у школи од стране пароха, јереја Стефана Дамјановића, а пред окупљеним директором, колачаром и запосленима.

Свечани чин благосиљања кољива и резања славског колача обавио је протојереј ставрофор Милић Марковић, старешина Старе цркве, са протојерејом Сашом Антонијевићем, старешином цркве Светог Јоаникија, јерејем Милошем Ђурићем и јерејем Стефаном Дамјановићем.

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ "СВЕТИ САВА" У КРАГУЈЕВЦУУ основној школи “Свети Сава” у Крагујевцу славски колач је преломио свештеник Драган Брашанац са вероучитељом ђаконом Мирославом Василијевић у присуству директорке, представника школске управе и ђака ове просветне установе.

САВИДАН У ТОПОЛИПрослава Светог Саве у Тополи започела је, као и увек, Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић уз саслуживање протојереја Драгослава Богдановића, протојереја Ненада Савића, протојереја Остоје Пешића и ђакона Стевана Илића.

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, за разлику од претходних година, била усклађена са ситуацијом у којој се налазимо. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је без свечаних академија и скупова ван Цркве.

ПРОСЛАВА СВЕТОГА САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУНа дан 27. јануара 2021. године, када наша Света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву у свим храмовима орашачког намесништва служена је Света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник.

САВИНДАН У СРЕДЊОЈ СТРУЧНОЈ ШКОЛИ У КРАГУЈЕВЦУПресто га је чек`о,
он га није хтео,
он је нешто више духом заволео,
одазво се даљњом лелеку и вриску,
па је загрлио будућност србинску.
Јован Јовановић Змај

Дана 27. јануара 2021. године највеће крагујевачко училиште Средња Стручна школа обележила је своју школску славу Светог Саву. Прва прослава Светог Саве, школске славе, била је у Сремским Карловцима 1735. године, када је први пут певана химна “Ускликнимо с љубављу”.

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУБио си вођа, првопрестолник и учитељ пута који води у живот.
Када си дошао, светитељу Саво, најпре си Твоје отачаство просветио
и препородивши га Духом Светим…

Наша Света Црква прославља већ осам векова највећег светитеља из српскога рода Светог Саву. Први пут у новијој српској историји Свети Сава је прослављен као школска слава 1840. године у Крагујевцу.

САВИНДАН У СТАРОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ЦРКВИЛичност Светог Саве и светосавска заветна мисао и овог 27. јануара 2021. године, окупила је народ божији у Старој крагујевачкој цркви.

Свету Литургију служили су свештеници овог светог храма.

По завршетку службе пресечен је славски колач који је ове године припремила госпођа Весна Ивановић са породицом.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЈАСЕНИЧКОМ НАМЕСНИШТВУПрви српски Архиепископ, Свети Сава, свечано прослављен је, као и сваке године, у јасеничком намесноштву.

Због тренутне епидемиолошке ситуације Свети Сава је прославњен, на жалост, у измењеним уловима.

АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО БЕЛИЧКО – ШКОЛСКА БЕСЕДА О СВЕТОМ САВИДиван је Бог у светима својим!
Бог Израиљев!

Овим речима, драга браћо и сестре, Старозаветни песник је једном и за свагда дефинисао хришћански антрополошко-онтолошки концепт, и занавек одредио телиолошки смисао човека – Имати Бога у себи, на један тајни и разумом несазнатљив начин, противречни, начин где са сазнање више дешава у срцу, него у свести, нечин где се срећу пролазно и вечно.

ЛИТУРГИЈСКА ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА Дана 27. јануара 2021. године, када наша света православна Црква молитвено прославља славног српског просветитеља Светог Саву, служена је Литургија у храму светог великомученика Георгија у Шумарицама, којом је началствовао протојереј Срђан П. Тешић, служашчиј храма.

Верни народ се сабрао под сводове свог светог храма да молитвено прослави овог дивног угодника Божијег српскога рода. Заштитника оних који се уче али и оних који уче!

СВЕТИ САВА У РЕСНИКУДана 27. јануара 2021. године, када прослављамо Светог Саву, служена је света литургија у храму Покрова Пресвете Богородице у Реснику, којом је началствовао јереј Александар Цветковић, парох Реснички. Литургији је присуствовао велики број деце и верног народа, који су се сјединили са Господом кроз свету тајну причешћа.

svetisava lazarevacУ среду, 27. јануара 2021. године, у храмовима колубарско-посавског намесништва прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ.

Велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању.