НОВА ЕМИСИЈА НА ПРОГРАМУ РАДИЈА ЗЛАТОУСТИ

НОВА ЕМИСИЈА НА ПРОГРАМУ РАДИЈА ЗЛАТОУСТИДРУГО ЈА

Вера је искуство, однос, комуникација... кажу на овом Радију промовишући емисију чији је циљ да говори о суживоту већинског српског и православног становништва са суграђанима који се разликују по националној, верској, културолошкој, а понекад и физичкој основи.

Радио Златоусти Српске православне Епархије шумадијске отпочео је у среду, 2. марта емитовање нове емисије „Друго ја“ чији је циљ развијање трпељивости (хришћанска реч за толеранцију) према другачијем, различитом. Идеја ове емисије је да говори о суживоту већинског српског и православног становништва са суграђанима који се разликују по националној, верској, културолошкој, а понекад, у случају особа са инвалидитетом, и физичкој основи... У Радију Златоусти кажу да смо сведоци пораста екстремизма нарочито међу младим генерацијама, и нарочито међу онима који себе сматрају и називају „православним хришћанима“, те да једна оваква емисија може да укаже на то како стварно хришћани и грађани треба да се понашају према људима различитима од себе и да стога представља оснаживање нашег хришћанског идентитета. Због тога и јесте сиболично названа „Друго ја“.

„Вера, према нашем православном тумачењу није Ја и његови проблеми и потребе. Вера је екстатична. Веровати значи бити за друге“, каже проф. Богословског факултета у Београду Радован Биговић и додаје  да је вера још „прихватање Христовог погледа на нас саме али и на друге људе. Она је искуство, однос, комуникација... Моћ љубави и служења другима јесте Христова моћ. Примање и прихватање другог и саживљавање са њим до поистовећивања чине саму суштину хришћанске философије живота.“

У првој емисији која је емитована у среду 2. марта у 20 сати (репризно у четвртак, 3. марта у 23 сата) говорило се о суживоту Срба и Рома. Наредна емисија која је на програму 9. марта у 20 сати говориће о Муслиманима у Крагујевцу. Следи емисија о Албанцима у Крагујевцу 16. марта, и затим до краја месеца, у наредне две среде, емисија о избеглим и расељеним лицима, као мањинској групи и емисија о адвентистима у Крагујевцу. Планирано је двадесетак оваквих емисија у којима ће се говорити и о суживоту са Хрватима, Немцима, Горанцима, Католицима, атеистима, особама са инвалидитетом, бившим затвореницима и многим другима...

Иначе, ова емисија, коју уређују и воде Гордана Јоцић, Предраг Обровић и Александра Благојевић  суфинансира се средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, и Радио Златоусти Епархије шумадијске је једини црквени радио који је на прошлогодишњем конкурсу Министарства добио подршку за свој пројекат. У емисији учествују и друге црквене радио станице са својим прилозима.

 

Г.Ј.

ПОСЕТА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА РАДИУ ЗЛАТОУСТИ