Чланци поређани по датуму: субота, 21 јун 2014

ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ЕПИСКОПУ САВИБлаженопочивши Епископ шумадијски Сава, био је други Епископ на трону Епископа шумадијских. Његово старање за спасење у Господу Исусу Христу свих људи, једино се може вредновати пред лицем Бога Живог кога је тако ревносно сведочио. Он је био човек отвореног духа, уман, радан, пожртвован, стрпљив пастир, спреман да саслуша и добро и зло, не штедећи никада ни време ни снагу.

У уторак 17. јуна 2014. године, навршило се 13 година од упокојења блажене успомене Епископа шумадијског Г. Саве (1930-2001.). Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу. О Владици Сави, његовој огромној жртви коју је поднео служећи своме роду, говорио је његов наследник Владика Јован. Циљ нашег живота на земљи јесте да целог себе принесемо Господу. Владика Сава показао је кроз тешку и одговорну Епископску службу како се долази до овога циља, имајући увек пред собом лик Живог и Васкрслог Христа, истакао је Владика Јован.

МАНАСТИР ЋЕЛИЈЕ - ДОМАЋИН СВЕЧАНОСТИ ЗА ПАМЋЕЊЕХиљаде целива Авиних моштију

Хиљаде верника из целе Србије, земаља региона, као и Грчке, Русије, Немачке, Швајцарске, Сједињених америчких држава, Аустралије и других крајева света походило је манастир Ћелије на празник Светог Аве Јустина, како би поделило свечарску радост обитељи поводом Преноса моштију новопросијавшег српског светитеља, који је три деценије као духовник, научник, проповедник, речју - свестрани хришћански прегалац стварао у овој светињи. Свечаност је отпочела бденијем у навечерје празника. На дан у Диптиху светих посвећен Ави Јустину, Свету Архијерејску Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслуживање Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, Митрополита лимасолског Г. Атанасија (Кипар), Митрополита Месогеје и Лавреотике Г. Николаја (Грчка), Архиепископа Руске заграничне Цркве Г. Марка (Берлин), као и још 15 епископа Српске Православне Цркве у матици и дијаспори и бројног свештенства и свештеномонаштва из целог православног света. Богослужење су украсили Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић-Бабамилкић и Црквени хор “Св. Серафим Саровски“ из Зрењанина.