Чланци поређани по датуму: уторак, 07 јануар 2020

РОЂЕЊЕ БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУИма празника и празновања и светковина и светковања, има славља и преславља, али ни једно светковање се не може упоредити са торжеством дана Божићњег. Као да сва жива и нежива творевина, сви људи и сва створења Божија, свако на свој начин слави и велича чудо, које се збило у једној пећини убогој, у коју од звериња и прохладних ноћи пастири Витлејемски затвараху своја стада. Тако се један незнатни кутак на простору ове чудесне планете Земље, мајчица што је зовемо, малено и убого село Витлејем, прослави славом невиђеном и чашћу немерљивом.

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУСлава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља

У свим храмовима орашачког намесништва свечано и молитвено су прослављени празници Оци, Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени верницима који су у великом броју са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

ПРОСЛАВА РОЂЕЊА ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У МЛАДЕНОВЦУСви празници у вези са Рођењем Господа Исуса Христа свечано прослављени у Младеновцу. Велико мноштво верног народа ове шумадијске вароши сабрано у храму Успења Пресвете Богородице око Богомладенца. Поред богослужења свештенство Светоуспенског храма узело је учешћа у мисионарским и хуманитарним активностима.

На Оце свештеници храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу даривали су сву децу која су се сабрала на богослужењу. Недељу дана раније деца су била даривана након евхаристијског сабрања од стране младеновачких попадија. Овај леп обичај започет је претпрошле године и деца му се посебно радују.

БАДЊЕ ВЕЧЕ И ПОНОЋНА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ навечерје великог хришћанског празника, Рођења Господа нашег Исуса Христа, празника мира, хришћанске љубави и помирења, у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци служено је вечерње богослужење.

БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ У БАРАЈЕВУУ свим храмовима у Барајеву и околини служено је вечерње богослужење и организовано је паљење бадњака уз додатни програм који је окупио велики број народа са децом.

Највећи број људи окупио се у барајевском храму Спаљивања моштију Светога Саве у коме су вечерње богослужење, уз присуство преко хиљаду верника, служили свештеници Видо Милић и Владимир Димић. После је уследила подела бомбона окупљеној деци, освећење бадњака и њихово полагање у ватру. Након тога је уследио ватромет и послужење народа од стране црквене општине Барајево.

БОЖИЋ У КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУИ ове 2020. године, као и претходних, порта лазаревачког храма, али и порте храмова широм колубарско-посавског намесништва, биле су мале да приме мноштво верника који се, традиционално, на Бадње вече, окупљају у великом броју, нестрпљиво хитајући у сусрет Богомладенцу Христу.

Божићна посланица Епископа шумадијског Г. Јована о Божићу 2018. године

Ј О В А Н

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА УЗ СВЕРАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Српска Православна Црква својој духовној деци о БОЖИЋУ 2019. године

patrijarh irinej poslanica

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!