УЧЕНИЦИ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

УЧЕНИЦИ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ“Не бој се мало стадо! Јер би воља Оца вашега
да вам да Царство”
(Лк 12,32).


На почетку сваке школске године, увек се рађа нова неизвесност која код сваког вероучитеља изазива неку врсту стрепње у погледу одзива ученика који желе да похађају верску наставу. Намеће се утисак да број заинтересоване деце за ову врсту факултативне наставе варира из године у годину. У сваком случају, барем што се градова тиче, општи је закључак, да број деце на веронауци је мањи у односу на ону која похађају грађанско васпитање. Но, можда је баш и то “мало стадо” потврда Христових речи да је “много званих, али је мало изабраних”. Вероватно ће проћи још неко време док се у свести родитеља, а и саме деце, не оформи мишљење и став да је, на крају, познавање своје вере део опште културе, ако се у томе већ не види и нешто више од тога.

У недељу 10. октобра део ученика прве године који похађају верску наставу у Првој крагујевачкој гимназији, су своје досадашње образовање и разумевање Православне вере, потврдили својим доласком у Саборну цркву и учествовањем на Литургији, тиме што су се спремили и причестили на овом евхаристијском сабрању. Речи добродошлице и охрабрења након завршене Литургије, бираним речима упутио им је свештеник овог храма о. Горан Мићић, нагласивши колико је важно и потребно да разумемо своју веру и активно је испољавамо тиме што учествујемо у евхаристијском сабрању причешћујући се Телом и Крвљу Христовом. Све друго, мимо овога, свело би се на пуко познавање вере, неких дефиниција, правила и прописа који би на крају били сами себи циљ. У црквеној сали деца су била пригодно послужена, а о. Горан им је на крају поделио иконице Успења Пресвете Богородице коме је овај Саборни храм и посвећен.

Надајмо се да ће се у Српском народу вратити вера, здрава и постојана вера, којој су ова деца посвећена, и да једино тако, храбро корачајући тим путем на здравим ногама, можемо да очекујемо боље сутра и напредак у свему.

 

вероучитељ Драган Степковић