ПРОСЛАВА СВ. ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ У ЈАГОДИНИ

ПРОСЛАВА СВ. ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак, 3. јуна, када наша мајка Црква прославља равноапостолне Светог цара Константина и Свету царицу Јелену и 1700. година „Миланског едикта“, у храму Светих апостола Петра и Павла, ученици 6. и 7. разреда ОШ “17. октобар“ из Јагодине, су учествовали у литургијском прослављању овог великог празника за сву васељенску Цркву.

Ученици су по одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, заједно са својим вероучитељима протођаконом Нинославом Дираком и вероучитељем Борисом Милосављевићем били ослобођени наставе са прва два часа да би саборно, као жива Црква Божија сведочили истину васкрсења и узели учешћа и вечној, непролазној и животворној Тајни Христовој и постали причасници вечнога живота који се једино кроз Цркву Божију пројављује. Свету Литургију су служиоли координатор за веронауку намесништва беличког, јереј Миломир Тодоровић, протојереј - ставрофор у пензији Радомир Ракић и ђакон Далибор Нићифоровић.

И као што се Миланском едикту каже „Хришћанима, али и свима осталима, без изузетка, даје се и потврђује слобода избора и следовања вере...“, деца су засведочила ону праву и истинску веру и слободу, слободу од смрти која се једино остварује у заједници са Сином Божијим, који је све нас позвао да кренемо за Њим, као за пастиром, за Њим који је за нас дао и свој живот, а потом и Васкрсао, да свако ко у Њега верује не погине и има Живот Вечни.

Пошто су се причестили, ученици су се вратили на наставу. Овај данашњи литургијски догађај је још једном потврдио изузетну сарадњу Цркве и просвете које је у нашем граду изузетна и све више се развија, и тиме веома позитивно утиче на васпитање и одрастање наше деце, да сви они кад порасту буду родитељима својим на радост, а отаџбини и Цркви својој на корист.

Вероучитељ Борис Милосављевић