СЛУШАЈТЕ МАМА И ТАТА, ЖЕЛИМ СЕСТРУ ИЛ` БРАТА

СЛУШАЈТЕ МАМА И ТАТА, ЖЕЛИМ СЕСТРУ ИЛ` БРАТАУ уторак, 8. октобра 2013. године, Основна школа “Драгиша Луковић Шпанац” у Белошевцу, широм је отворила своја врата родитељима, али и широј друштвеној средини – Цркви и Саветовалишту за брак и породицу. Са циљем да се промовишу позитивне породичне вредности и афирмише љубав, да се подржи и подстакне успешно и одговорно родитељство, Тим за сарадњу са породицом организовао је низ активности. Кроз сваку активност провлачио се главни мото Дечје недеље “Слушајте мама и тата, желим сестру ил`брата.”

Пред око тридесетак гостију, родитеља, наставника и просветним саветником, Гораном Јоксимовићем, представили су се најпре ученици наше школе, представници Ученичког парламента и школског хора, шаљући поруке родитељима да деца пате када немају брата, ни сестру, да се у вишечланој породици, упркос буци и галами, увек нађе пријатељ за цео живот, радост која обогаћује њихове личности заувек.

Након ученика, јереј Зоран Врбашки, свештеник при светоуспењском храму у Крагујевцу, одржао је десетоминутну беседу о проблему истинске, жртвене љубави са којом се родитељи и деца данас суочавају, о дечјим потребама за нежном мајком и добрим оцем, о неправедном односу савременог човека према многодетним породицама, првенствено због укорењеног самољубља и хедонизма. На његово хришћанско поимање и тумачење љубави, својствено човеку као боголиком бићу, и детета као благослова и дара Божјег, надовезале су се представнице Саветовалишта за брак и породицу, г-ђа Гордана Петронијевић, дипломирани социјални радник, породични терапеут и специјалиста за медијацију и Сандра Јовановић, психолог. Учеснике скупа су упознале са различитим, како искривљеним тако и пожељним схватањима прихватања улоге родитељства, као и са типовима родитеља који на различите начине моделују понашање детета (ауторитарни тип, либерални тип и родитељ са ауторитетом). Уследила је и информативна сесија која је имала за циљ побољшање интерсекторске сарадње у области препознавања, раног откривања и реаговања на елементе злостављања и занемаривања код деце. Пуштањем анимираног филма “Љутити човек”, који је оставио дубок утисак на све присутне, развила се дискусија у којој су узели учешћа како родитељи и наставници, тако и ученици и просветни саветник.

Програм су завршили ученици - ствараоци, презентовањем својих радова поводом конкурса на тему Дечје недеље и ученици 7. Разреда приказивањем драмске изведбе дела Косте Трифковића “Избирачица”.

Данијела Младеновић, школски педагог