Чланци поређани по датуму: уторак, 30 август 2011

СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ РОМАН СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У РЕКОВЦУУ понедљак 29. августа када црква прославља нерукотворени лик Господа Исуса Христа, Св. Јевстатија другог Архиепископа српског, преподобног Романа Ђуниског и Преподобног Рафаила банатског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију уз саслужње свештенства и монаштва у храму Светог Романа у Рековцу.

ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ВЛАКЧИ Како је радосна мисао која оживљава срце, кад схватимо да сви православни хришћани данас представљају једно Тело Христово, које је у наручју и загрљају Пресвете Мајке Божије, а ми као деца Њега, једно тело, једна песма, један дух, једна заједничка молитва, једна снажна винова лоза Господња са великим родом, са великим бројем причасника, са великом радошћу, и осећајем да је Мајка Божија домаћин данашње славе, kаква је и била Св. Литургија у Влакчи, у препуном храму верника, деце, младих и старих, домаћина.

OКОНЧАНЕ II ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУСвечаном академијом у порти Саборне цркве у Крагујевцу у недељу 28. августа 2011. године, на празник Успенија Пресвете Богородице, окончане су II Госпојинске свечаности. Госпојинске свечаности у Крагујевцу организује поводом храмовне славе братство Саборне цркве са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, а од 2011. године под покровитељством града Крагујевца.

У оквиру Госпојинских свечаности, одржана је 22. августа у сали Духовног центра Саборне цркве изложба фотографија манастира Хиландар, аутора Мише Бранковића из Београда, затим 25. августа у великој сали Владичанског двора одржано је Шумадијско књижевно сабиралиште где су гости Саборне цркве и Крагујевца били познати књижевници Матија Бећковић, Слободан Ракитић, Иван Негришорац, Ранко Рисојевић, Момир Војводић и Милена Јововић. Овогодишња Књижевна зона која се традиционално организује у пешачкој зони код “Крста“ уврштена је у Госпојинске свечаности, а на њој су представљена издања епархијске издавачке установе Каленић. Сва ова дешавања су била изузетно посећена, што потврђује да су Госпојинске свечаности у Крагујевцу прихваћене као значајан духовно-културни догађај.