Чланци поређани по датуму: петак, 18 март 2011

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ УПУТИО ТЕЛЕГРАМЕ САУЧЕШЋА ЈАПАНСКОМ НАРОДУ И ЈАПАНСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИЊегова Светост Патријарх српски Г. Иринеј упутио је првојерарху Јапанске Православне Цркве, Његовом Блаженству Архиепископу токијском и Митрополиту јапанском Г. Данилу, телеграм следеће садржине:

Ваше Блаженство, поводом катастрофалног земљотреса са великим бројем жртава који је задесио Јапан, молимо Вас да заједно са породицама пострадaлих и целим народом Јапана примите наше искрено и дубоко саучешће. Молимо се Господу и Спаситељу Исусу Христу, Који је Васкрсење и Живот (Jн. 11,25) за покој душа њихових, а Вама, породицама и братском јапанском народу утеху у болу.

Патријарх српски ИРИНЕЈ

Његова Светост упутио је телеграм саучешћа и Његовој Екселенцији Тошију Цунозакију, амбасадору Јапана у Београду.

ВЕЧЕРЊЕ ПРИЧЕШЋЕ

Прва и основна карактеристика Литургије пређеосвећених дарова у томе је што је то вечерња служба. С формалне тачке гледишта то је служба Причешћа, која се одржава после вечерње. У свом најранијем развоју она је била лишена свечаности коју има данас, тако да је њена веза са свакодневним вечерњем била још изразитија. Намеће се, стога, прво питање у вези вечерњег карактера Литургије. Већ нам је познато да у православној традицији Евхаристији увек претходи период поста. Овај општи принцип објашњава чињеницу да Евхаристија, различита по овоме од свих осталих служби нема свог утврђеног часа, јер време њеног служења првенствено зависи од природе дана, у коме треба да буде одслужена.