Чланци поређани по датуму: фебруар 2012

НОВИ ВРТИЋ У БОГОСЛОВИЈИВЕРСКО ОБРАЗОВАЊЕ, АЛИ И ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И СПОРТ

Шумадијска епархија одлучила је да део неискоришћеног простора у Богословији “Свети Јован Златоусти” преуреди за боравак малишана. Нови вртић, који ће радити под окриљем цркве, за два месеца биће спреман да прими прву групу од тридесетак дечака и девојчица.

Сваке године након уписа у крагујевачке вртиће на листи чекања остане неколико стотина малишана, пошто је број места у објектима Установе за децу “Нада Наумовић” знатно мањи од броја деце која за њих конкуришу. Управо зато вест да ће до краја априла град на Лепеници добити још једно обданиште обрадоваће многе родитеље.

ДУХ СВЕТИ НАС ПРЕОБРАЖАВА И ПРИВОДИ ХРИСТУУ четвртак 16. фебруара, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога Светога храма.
У својој беседи, Владика је повукао паралелу узмеђу Св. Симеона Богопримца који је на рукама примио Богомладенца као део Божијег обећања да ће видети Спаситеља и Св. Никодима о коме говори 8. зачало Јеванђеља по Јовану, који је духом примио Господа, речима да је Никодим као учени фарисеј прихватио да се вери научи од самога Сина Божијег Исуса Христа. Вера се учи животом и изискује поновно рођење Духом Светим. То рођење подразумева да човек свим својим бићем полази одозго: разумом, осећањима, вером. Ако човека Дух Свети није просветио и осветио, онда код њега нема правих мисли, осећања, расположења... Ми Духа Светога добијамо на крштењу, али током живота треба да се погрузимо у Њега, јер нас Дух Свети преображава и приводи Христу. Зато смо ми хришћани добили огромну моћ, да будући Духом Светим постанемо део Цркве, задобијемо Царство будуће, Царство Божије и спасење у Христу.

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У БАРАЈЕВУУ уторак 21. фебруара 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Зоран Крстић, Љубиша Смиљковић, Златко Димитријевић и јереј Игор Обрадовић. На светој литургији појали су свештеници из три Архијерејска намесништва: бељаничког, колубарског и космајског.

ЕПИСКОП ЈОВАН У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу месопусну, на дан светих Фотија Цариградског и Вукола Смирнског 19. / 06. фебруара 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је са више свештеника орашачког намесништва Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Првојерарх Цркве Божије у Шумадији са љубављу и радошћу долази у град под Букуљом јер свештенство и верни народ са љубављу и радошћу дочекују свог Епископа, што се показало и овог пута.

Деценија од повратка веронауке у српске школе представљала је довољан повод, али и временску дистанцу, да се објективнo дискутује о реалности, могућностима и начину њеног остваривања унутар школског система који увек не даје довољно простора. То нас управо обавезује да се ми вероучитељи залажемо за што бољи начин остваривања веронауке у нашим школама.

Како би се тај циљ што боље оствари одржана су је 11. и 12. фебруара текуће године у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу два семинар за вероучитеље Шумаијске епархије, а у њима су као аутори и предавачи, учешће узели предавачи са Православног богословског факултета, затим Богословије Светог Јована Златоустог, али и неких средњих школа са територије Србије као и запослени у Министарству просвете и науке. Сви семинари акредитовани су од стране Министарства просвете и науке и налазе се у редовном годишњем Каталогу програма сталног стручног усавршавања за школску 2011/2012. годину. Учешће у семинару је узело педесет и три вероучитеља са територије наше епархије, а такође је наше мало сабрање својим присуством увеличао наш Преосвећени Владика Јован (Младеновућ) узевши активно учешће у оба семинара.

Протојереј-ставрофор др Зоран Крстић(Са предавања одржаног на семинару за вероучитеље - Крагујевац 11. фебруар 2012. године)

Драге и уважене колеге вероучитељи,

Велико ми је задовољство што се данас налазим међу вама. Примећујем да у последње време расте моје задовољство када сам међу колегама, било да је реч о вероучитељима или о свештеницима, и када нам се пружа могућност да у креативној атмосфери проговоримо нешто о заједничким темама. Али, позивам вас да не говоримо о нашим унутрашњим проблемима! И то, такође, примећујем, да кад год помислимо на сам појам проблема, наше прве реакције и мисли усмерене су ка нашим унутрашњим проблемима. Подсећам вас, а подсећам и себе, да овакви и слични семинари имају за циљ да подстакну нашу одговорност и промишљање о томе шта су проблеми других, оних којима се обраћамо, и шта ми то њима пружамо. Не смемо никада заборавити да смо на ову службу призвани, као и да је превасходно наша одговорност и наша обавеза да дајемо другима (нашој деци у школи или парохијанима). Тек после овога долазе наши унутрашњи проблеми, који, свакако, нису мали нити небитни, и који свакако утичу на наш рад, али је, ипак, на првом месту наша хришћанска одговорност и посвећеност општем добру.

СРЕТЕЊСКА ПРОСЛАВА У ОРАШЦУСретењска прослава у Орашцу и ове године почела је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејских намесника орашачког и тополског и свештенства намесништва орашачког. Служби Божијој присуствовао је и Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

ПОМЕН ДР ЕЛИЗАБЕТ РОСЊегово Преосвештенство Епископ Шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства Епархије Шумадијске, на Варошком гробљу у Крагујевцу, служио је данас помен др Елизабет Рос и страдалим припадницима страних санитетских мисија у Србији 1914-1918. године. Након помена, поводом обележавања 97. годишњице смрти др Елизабет Рос венце крај њеног спомен облежја положили су градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, Њ.Е. амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт, Њ.Е. амбасадорка Аустралије у Србији Хелена Стадерт, Њ.Е. амбасадор Канаде Роман Вашчук, представници Шумадијског управог округа, представници Гарнизона Крагујевац, представници Српског лекарског друштва Крагујевац, представници Међународне федерације Црвеног крста и Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије, Градске организације Црвеног крста, Удружења старих ратника 1912-1920 и Субнора као и представници теренске јединице “Др Елизабет Рос”.

СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У ТОПОЛИУ недељу блуднога сина, на дан Света Три Jерарха, епископ шумадиjски Г. Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у капели света Три Jерарха у Тополи.

Епископу шумадиjском су саслуживали протоjереj-ставрофор Миладин Михаиловић, jереj Александар Петровић са ђаконима Остоjом Пешићем и Небоjшом Jаковљевићем.

На дан Светога Јефрема Сирина (10. фебруара / 28. јануара) Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

САМО СА ХРИСТОМ СМО ИСТИНСКИ ЉУДИНајхладније јутро у току године није омело Епископа шумадијског Г. Јована да у четвртак 09. фебруара посети братство Старе Милошеве Цркве у Крагујевцу, и да одслужи Свету Архијерејску литургију.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА У ГРОШНИЦИБлагодарећи Богу у Три Лица, Оцу, Сину и Светоме Духу за свако добро које нам даје, као и Светоме Григорију Богослову који се истакао као велики борац и заштитник догмата о Св. Тројици борећи се против христолошких јереси, у уторак, 7. Фебруара, недеље Митара и Фарисеја, прослависмо храмовну славу новог храму у Грошници.

ДУХА НЕ ГАСИТЕ (1. Солуњанима 5; 19)У петак 3. фебруара / 21. јануара Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ГОСПОДЕ, УПОКОЈ И СПАСИ СЛУЖИТЕЉКУ СВОЈУ ЉУБИНКУТихо, без бола, без срамоте, као што се сваког дана молимо и свакодневним јутарњим и вечерњим богослужењима, исто онако, као што је и живела, у својој 86. -ој години, упокојила се у Господу Љубинка Антонијевић.

Рођена је давне 1926. године, у хришћанској породици, од оца Животе и мајке Лепосаве, у подножју Гледићких планина, у селу Жупањевцу.

ПРОМОЦИЈА 10. ЈУБИЛАРНОГ БРОЈА ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА „РАСТКО“„Душа ваша је колевка Бога Живога. Срце ваше престо је Његов.
Ум ваш гора Синајска.“

Основна школа „17. октобар“ из Јагодине, је издала 10. по реду јубиларни број школског часописа „Растко“. Часопис већ пет година заредом излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, по одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, а уз сагласност координатора за веронауку Архијерејског намесништва беличког, јереја Миломира Тодоровића. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић, часопис излази два пута годишње о дану школе и о Савиндану.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОШ ЂУРА ЈАКШИЋКао и претходних година, Свети Сава, молитвеник српског народа пред престолом Свевишњег Господа, заштитник и понос српске деце, прослављен је у школама нашег Богом чуваног града Крагујевца и епархије. У ОШ "Ђура Јакшић", која је једна од најстаријих и са дугом традицијом постојања у граду, празнична радост као и претходне године увећана је и доласком Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, који је на позив дирктора господина Ђорђа Божовића школске 2008. године, осветио просторије ове школе и служио Свету Архијерејску Литургију у њој.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ЈЕРЕЈ ВЛАДИМИР ЈОВАНОВИЋ УМИРОВЉЕНИ ПАРОХ ВЕЛИКОИВАНЧАНСКИНакон Свете Тајне Исповести и Причешћа које је извршио протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, дана 29. јануара 2012. године у вечерњим часовима, након дуге и тешке болести упокојио се у Господу јереј Владимир Јовановић, умировљени парох великоиванчански.