Чланци поређани по датуму: октобар 2014

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ 21. четвртак по Духовима, 30. октобра 2014. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВА – СЛАВА ХРАМА У ВИНОГРАДИМАНа дан Преподобне Мати Параскеве, коју прославља цела православна васељена и чије име на звезданом небу светитеља сија необично јарком светлошћу, сабрао се велики број верника Богом чуваног града Крагујевца да ода духовну почаст овој светитељки, коју и српски род нарочито поштује и слави. Велику духовну радост је верницима овога храма и народу сабраном донео је наш епископ који је предстојао литургијском слављу.

ДВАНАЕСТА ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУДана 28. октобра 2014. године у Свечаној сали парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио протојереј-ставрофор др Велибор Џомић. Тема је била: „Страдање СПЦ и српског народа у 20. веку“. Ово је за непуне две године већ дванаеста трибина у организацији младеновачке Цркве, а сусрети се организују од октобра до априла месеца. Братство храма, на челу са Архијерејским намесником протојерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове Духовне трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

ОСВЕЋЕНЕ ЗВОНА ЗА ХРАМ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЈОВАНОВЦУУ уторак 28. октобра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, у присуству великог броја верника и уз саслужење свештенства, освештао је ново црквено звоно за храм у изградњи у Јовановцу који се налази надомак града Крагујевца.

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ПЕТРОПАВЛОВСКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУОд 2004. године, када је освећена црква св. ап. Петра и Павла у Аранђеловцу, сваке године на дан преподобне мајке Параскеве, 27. октобра 2014. године, у овом храму се служи света тајна Јелеосвећења.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМАНА "ПОП" АЛЕКСАНДРА СЕГЕЊАДуховни центар "Св. Јован Златоусти", позива Вас на отварање сезоне представљања књига из едиције "Хришћански роман", издавачке куће Каленић.

О роману "Поп", Александра Сегења, чији је садржај Владимир Хотињенко 2009. пренео и на филмско платно истеименим филмом, говориће Негослав Јованчевић, професор српског језика и књижевности у Богословији Крагујевца и Александра Благојевић, новинар радија Златоусти, дипл. проф. српског језика и књижевности.

Среда, 29. октобар, 19 сати, Свечана сала Богословије на Аеродрому.

Добро дошли!

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ЈАГОДИНИНа радост свештенства и верника беличког намесништва, у двадесету недељу по духовдану, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у Цркви која је посвећена Светој Петки у Јагодини.

Пре почетка Свете Литургије, Архијереј шумадијски осветио је крстове за палионицу свећа при овом храму.

Новоподигнута светиња била је испуњена верним народом, а након прочитаног јеванђеља народу се обратио владика Јован речима које појашњавају суштину јеванђелског одломка, проналазе смисао и за нас који живимо много векова након дана када је то записано.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 22. октобра када Cвета црква слави светог апостола Јакова и светог Деспота Стефана Српског  (слепог), Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЛАШКОЈУ суботу 25. октобра 2014. године, када наша Света Црква прославља и празнује Свете мученике Тараха, Прова и Андроника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог цара Константина и царице Јелене у селу Влашка. Његовом Преосвештенству су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Слободан Кеџић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Марко Јефтић. Литургијско славље је увеличао хор „Благовести“ под вођством професорке Љиљане Миловић.

ЗЛО СЕ НЕ УНШТАВА ЗЛИМ, ВЕЋ САМО ДОБРИМУ понедељак 20. септембра када наша Света Црква слави свете мученике Сергија и Вакха – Срђевдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству су саслуживали крстоносни протопрезвитер Милан Борота, презвитер Бранислав Матић и ђакон Милош Ђурић.

ГОДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА ПРВОГ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ВАЛЕРИЈАНА (1947-1976)На данашњи дан 23. октобра 2014. године навршило  се 38 година, од упокојења блажене успомене првог Епископа шумадијског Г. Валеријана.  Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење свештеника Епархије шумадијске, међу којима су били свештеници које је Владика Валеријан рукоположио.

МОНАШЕЊЕ У ДРАЧИУ петак, 17. октобра 2014. године, у манастиру Светог Николаја Мириклијског Чудотворца, у Драчи, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, после вечерње службе коју су служили архимандрит Алексеј игуман манастира Бошњани и протођакон Иван Гашић, уз пратњу чтеца Марка Нешића и појаца-ученика крагујевачке Богословије које је предводио проф. Немања Старовлах,замонашио је у чин мале схиме искушеницу Миланку Јовановић, сестру светониколајевске обитељи , давши јој монашко име Харитина, по Светој Харитини, коју Српска Православна Црква прославља и празнује 18. октобра по новом, 5. октобра по старом календару и која је, по речима Епископа: “Све дала за Христа”.

ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕПре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.

ПРОМОЦИЈА ДОКТОРСКОГ РАДА ПСИХОЛОШКИЊЕ АНЕ ВОЛАРЕВИЋУторак, 21. октобра 2014. године, у 19 сати у Духовно-образовном центру Свети Јован Златоусти одржана je промоција докторског рада психолошкиње Ане Воларевић - "Утицај верске наставе на психо-емотивне особине личности".

Поред ауторке учествовали су и психијатри: др Милица Боровчанин и др Горан Михајловић, др Небојша Арсенијевић, директор Клиничког центра у Крагујевцу, као и протојереј-ставрофор др Зоран Крстић.

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ ЈАГОДИНСКОЈ ЦРКВИСвети свештеномученик Дионисије и Света мученица Харитина молитвено су прослављени у Цркви Светих Архангела у Јагодини. Светом Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства беличког намесништва.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА У КОНЧАРЕВУЖитељи живописног села Кончарева, предвођени својим свештенством на дан када Црква прославља Светог Дионисија Арeопагита, дочекали су Његово Пресвештенство Господина Јована. Повод да Епископ Јован посети ово село било је освећење крстова за храм посвећен рођењу Светог Јована Крститеља, за чију изградњу се брине господин Драган Марковић са породицом.

ПРОМОЦИЈА 15 – ОГ БРОЈА СВЕТОСАВСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО”У просторијама ОШ “17.октобар”, у оквиру прослављања Дана школе, одржана је промоција 15-ог броја часописа “Растко”. Часопис “Растко” излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а по одобрењу директора школе Госпође Биљане Милановић. Часопис уређује вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни консултанти часописа су педагог школе Марина Антонијевић и вероучитељ протођакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужен наставник српког језика Маја Алексић.

НОВИ ЦРКВЕНИ САЈТ НА ПРАВОСЛАВНОМ ИНТЕРНЕТ ПРОСТОРУСа великом радошћу и задовољством, објављујемо да је почео са радом (за сада) ПРВИ црквени сајт са доменом СРБ, и то управо сајт храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. Налази се на адреси: црква-младеновац.срб и врло смо поносни што користимо ћирилични домен. На овај начин доприносимо очувању националног идентитета и нашег писма, који су у 21. веку под великим ударима и у стварној опасности. Не само од нестајања, већ и од занемаривања, релативизације и утапања у нешто туђе.

ХРАМОВНА СЛАВА И МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У НАСЕЉУ ИЛИЋЕВОНа почетку Другог светског рата у Југославији, немачке окупационе власти су извршиле одмазду недужног цивилног становништва, стрељањем мушкараца између 15 и 65 година старости. Свој брутални поход, нацисти су започели на празник Св. апостола Томе, када су селима Мечковац, данашње насеље Илићево, и Маршић почеле ликвидације српских домаћина и школских ђака, те свих оних који су представљали опасност по успостављање Трећег рајха. Иако је по завршетку рата сваке године одржавана комеморација палим родољубима, народ је одлучио да се у њиховом насељу подигне хришћанска Црква која ће бити посвећена Апостолу Томи који ће молитвено бдити над пострадалим насељем у Крагујевцу.

Страна 1 од 3