Чланци поређани по датуму: уторак, 03 мај 2016

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ЛУКЕ КРИМСКОГ И СИМФЕРОПОЉСКОГ У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАУ Светлу среду, 4. маја 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, извршио је освећење храма посвећеног свеправославном светитељу и исповеднику земље кримске, Луки Симферопољском.

Идеја о градњи храма потекла је из разговора директора Завода др Владице Станојевића и протојереја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског, у пролеће 2015. године, тачније у току Великог поста, а благослов за градњу храма добијен је од Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, у току Светле седмице протекле године. Непосредно по добијању благослова одређено је место за градњу храма и обезбеђена потребна документација, а Преосвећени је освештао земљиште и поставио крст, тако да је већ сутрадан започето копање темеља за будући храм.

ВАСКРС У ДИВОСТИНУ И ШУМАРИЦАМА Благодарећи Богу, Пресветој Богородици и Светом Георгију и ове године верни народ сабрао се у манастир Дивостин и око храма Светог Георгија да прослави празник победе живота над смрћу - Васкрс.

Васкршња радост употпуњена је и ове године Благодатним огњем који смо добили добротом верника који долазе на богослужења у наше светиње. У поноћ је служено Васкршње јутрење и света Литургија у манастиру Дивостин уз учешће великог броја верног народа.

ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МЛАДЕНОВЦУНајрадоснији хришћански празник је ове године прослављен веома свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. На Велику суботу, у вечерњим часовима, окупило све више стотина Младеновчана да би дочекали Благодатни огањ из Јерусалима. Огањ су у младеновачку Цркву донели јереј Ненад Марковић, ђакон Небојша Поповић и вероучитељ Саша Костадиновић.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУ СА УЧЕНИЦИМА ОШ ,,СТАНИСЛАВ СРЕМЧЕВИЋ“На Велики Четвртак, 28. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију Светог Василија Великог у Саборној цркви у Крагујевцу. Епископу су саслуживали свештеници и ђакони Саборног храма.

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК У БЕЛОШЕВЦУУ понедељак 25. априла - Велики Понедељак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење ректора крагујевачке богословије протојереја-ставрофора Зорана Крстића, архијерејског намесника лепеничког протојереја-ставрофор Сава Арсенијевића, старешине храма протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића и ђакона Немање Стојковића.