Чланци поређани по датуму: септембар 2011

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУКрст, који је неодвојив од Христа и Његовог страдања има велики значај за све хришћане, зато му се Црква обраћа у својим молитвама:

Крст је чувар свецеле васељене,

Крст је лепота Цркве,

Крст је сила царева,

Крст је верних потпора,

Крст је слава ангела и ударац демонима.

(Светилен на јутрењу)

епископ шумадијски Г. ЈованБЕСЕДА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА НА КРСТОВДАН 2011. ГОДИНЕ НА ЛИТУРГИЈИ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Данас прослављамо празник Крстовдан. То је у ствари празник проналажења часног крста, његовог уздизања, што је и на синоћњем бденију када смо износили крст, била символика управо тог уздизања. Крстовдан је празник када се слави још један догађај, повратак часног крста из Персије у Јерусалим. Верујем да знате, да је часни крст пронашла мајка светог цара Константина Великог, царица Јелена. Повратак крста Христовог у Јерусалим јесте, када је један цар персијски (Хозроје) узео крст и однео у Персију (614. год.) и цар Ираклије после 15 година проведених у Персији вратио је крст у Јерусалим (628. год.).

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ИЛИЋЕВУУ недељу пред Крстовдан 25. септембра 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у храму Св. ап. Томе у Крагујевачком насељу Илићево, Свету Архијерејску Литругију уз саслужење свештенства крагујевачкох и лепеничког намесништва.

Беседећи верноме народу на 9. зачало Јеванђеља по Јовану, Владика објашњава зашто је Господ , како је речено у наведеном Јеванђељу, сишао са Небеса. Он је постао човек, да би човек постао Бог, да спасе свет од зла, мржње, пакости и да нам да живот вечни. Све врлине су сишле с Неба и Он их је донео. Зато Јеванђеље каже да се нико није попео на Небо, сем Онога Који је с Неба сишао. Он нам је донео и дарове Духа Светога и то из превелике љубави према нама, јер се каже да је Он пре заволео нас, него ми Њега.

ОСВЕШТАН ТЕМЕЉ ЗА НОВИ ХРАМ У БАРЗИЛОВИЦИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је  24. септембра 2011. године, у Барзиловици надомак Лазаревца, служио Свету Архијерејску Литургију и том приликом освештао темељ за нови храм посвећен Силаску Духа Светог на апостоле.

Преосвећени се том приликом захвалио верницима ове парохије, који су у великом броју били присутни, што подижу храм Божији који јесте биљег за ово место и уједно сведок њихове вере и љубави према својој Цркви и вери православној. 

Владика нас је подсетио да је на светој земљи Косову саграђено 1700 олтара и да су сви запамћени и похрањени у свести нашег народа, јер су запечаћени Духом Светим, те да се по томе храм Божији разликује од неке друге грађевине.

ХРАМ СВЕТОГ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУ КОД МЛАДЕНОВЦА ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУНа празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2011. Године, у храму посвећеном овим светитељима који се налази у селу Међулужју код Младеновца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Иако храм није још завршен, он је већ сада својом лепотом призвао мноштво верника овог питомог села да учествују у литургијском сабрању са својим Епископом. Лепоти храма још више су допринеле тек насликане иконе које је по благослову нашег Владике насликао младеновачки иконописац Дејан Манделц.

ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОЈИНА У МАЛОМ КРЧМАРУУ Малом Крчмару надомак Раче на дан Рождества Пресвете Богородице прослављена је храмовна слава. Народ овог живописног краја је упркос лошем времену у великом броју дошао у храм да би прославио славу свог места, а Свету Литургију су служили свештеници Ненад Савић и Горан Живковић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

САМО НАС МОЛИТВЕНИ ЖИВОТ ДОСТОЈНО ПРИБЛИЖАВА БОГОРОДИЦИБЕСЕДА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА НА МАЛУ ГОСПОЈИНУ 2011. ГОДИНЕ НА ЛИТУРГИЈИ У ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ТОПОЛИ – КАРАЂОРЂЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ, НА ДАН КАДА СЕ МОЛИТВЕНО ОБЕЛЕЖАВАЛА ДВЕСТОГОДИШЊИЦА ПОДИЗАЊА ОВОГ ХРАМА

Данас прослављамо празник Рођења Пресвете Богородице, данас молитвено исказујемо поштовање најсавршенијој мајци коју је земља небу дала. Данас славимо Ону која је најпрослављенија и на небу и на земљи после Господа Исуса Христа. Данас прослављамо и заштитницу овога храма и овога града, које Она чува ево већ пуна два столећа. За ових две стотине година у историји српског народа много се штошта догодило и збило. Нажалост, изгледа да нам се историја понавља. Током ових два века српски народ, и поред свих невоља и недаћа, остао је веран Богу и Цркви, имену своме и имену Божијем. Није поклекао ни онда када су многи мислили да су ишчупали и душу и срце српском народу. Није српски народ поклекао јер је био уз Бога и уз Цркву.

У суботу 24. септембра 2011. године ће се, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у порти попоповићке цркве одржати друга по реду смотра црквених беседника.

“Друга смотра црквеног беседништва” је духовно-културно догађање које треба да побољша дисциплину говорништва и олакша упознавање Речи Божије.

Овогодишњи учесници су:

  • свештена лица и теолози (произношење беседа на Господње празнике),
  • Господин Радомир Наумов (предавање о Николи Тесли и његовој религиозности),
  • Господин Горан Раденковић (предавање о беседништву),
  • ученици средње Музичке школе из Крагујевца са музичким талентима из Поповића (извођење разних композиција)
  • и Господин Владимир Скерлић (поставка икона).

Покровитељи овог догађања су Министарство вера и дијаспоре, Градска скупштина Сопот и Центар за културу Сопот.

Сваки добронамеран човек је добродошао.

Марко Стевановић јереј

ПРОСЛАВА 200. ГОДИНА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИНа дан Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, поводом прославе храмовне славе Карађорђеве цркве у Тополи и јубилеја 200 година од подизања ове светиње, служио је Свету Архијерејску Литургију у порти Карађорђевог конака.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михајловић, пензионисани протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, ректор богословије у Крагујевцу протојереј-ставрофор др Зоран Крстић са свештенством Епархије шумадијске.

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА У МИЈАТОВЦУ КОД ЈАГОДИНЕМилошћу Божијом, дана 17. септембра 2011. године, када Црква Божија прославља Св. свештеномученика Вавилу, пророка Мојсеја Боговидца и Св. Петра Дабробосанског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Мијатовцу.Том приликом осветио је ново звоно за храм Св. великомученика Георгија, у овом прелепом шумадијском селу неколико километра удаљеном од Јагодине.

НАРЕЧЕЊЕ И ХИРОТОНИЈА ИЗАБРАНОГ ЕПИСКОПА РЕМЕЗИЈАНСКОГ Г. АНДРЕЈА (ЋИЛЕРЏИЋА)Свети Архијерејски Сабор, у седници од 26/13. маја 2011. године донео је следећу одлуку: „На основу члана 69. (тачка 18) и члана 105. Устава Српске Православне Цркве, Свети Архијерејски Сабор је изабрао Високопреподобног архимандрита Андреја (Ћилерџића) за Викарног Епископа Његове Светости Патријарха српског, са титулом Епископ ремезијански.”   

Свечаним чином наречења у Саборној цркви у Београду, у суботу 17. септембра 2011. године у 17 часова, началствоваће Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслужење више архијереја наше Свете Цркве.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење архијереја Српске Православне Цркве извршиће у недељу, 18. септембра 2011. године у 9 часова, на Светој Архијерејској Литургији у београдској Саборној цркви, хиротонију архимандрита Андреја (Ћилерџића) у чин Епископа ремезијанског.

Ми, ваш Патријарх са Светим Архијерејским Синодом и члановима Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора, дубоко забринути због опасности од насиља које прети народу на Косову и Метохији, његовој слободи и светињама, али испуњени вером и надом у Спаса и Бога нашега, позивамо сав наш верујући српски народ на молитву и тродневни пост (до недеље): да нам Бог опрости грехе наше, да уразуми моћнике и оне који власт имају да не учествују у неправди, гажењу Божјих и људских закона, као и основних људских права и слобода, и одлука Уједињених Нација (Резолуције 1244) по којима су Косово и Метохија били и остали органски део Србије.

СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ ЛЕПЕНИЧКОГ И КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована 15. септембра 2011. године, у Амфитеатру богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, одржан је семинар за свештенике крагујевачког и лепеничког намесништва. Семинар је имао назив “Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима”. Увод у овај догађај била је Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у храму Светог Саве на Аеродрому.

Уводно предавање под називом “Приступ проблему (теми семинара) са тачке гледишта пастирске социологије” одржао је ректор богословије Св. Јован Златоусти, протојереј ставрофор др Зоран Крстић, који је излагању поставио следећу констатацију: да хришћане, а још чешће јерархију, генерално у јавности, карактеришу као носталгичаре за прошлошћу. А одмах затим додао: “Ако је то, макар и у траговима, истина, оправдано је запитати се зашто је то тако? Да ли је савремено друштво, по дефиницији, непријатељски расположено према Цркви?”

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЈАГОДИНИ “Пустите децу да долазе к мени и не браните им јер таквима припада Царство Божије”

На празник када наша Света Црква прославља почетак Црквене нове године и Светог Симеона Столпника у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла, координатор за веронауку Архијерејског намесништва беличког јереј Миломир Тодоровић је заједно са јагодинским вероучитељима одслужио молебан за успешан почетак нове школске године.

НОВО КРШТЕЊЕ У ДРЕНУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан када Црква прославља Полагање појаса Пресвете Богородице, 13. септембра 2011. године, служио Свету архијерејску Литургију, у храму Светог великомученика Георгија у селу Дрену надомак Лазаревца. Том приликом је по древној Црквеној пракси у Светој Литургији крстио заједно малу Катарину, ћерку јереја Бојана Чоловића, пароха дрењанског, и малу Веру, ћерку ђакона лазаревачког, Николе Урошевића, и тиме посведочио да свака света тајна из Литургије извире, и у Литургији остварује свој прави смисао и пуноћу.

МОЛЕБАН И ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ЗА ЂАКЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА У МЛАДЕНОВЦУНа празника Усековања главе Светог Јована Крститеља, када је наша Црква прославила и празник Сабора Српских Светитеља, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу служен је након Свете Литургије молебан и призив Светог Духа за све ђаке основних и средњих школа поводом почетка школске године.

ХРАМОВНА СЛАВА У СТЕПОЈЕВЦУНа дан Сабора српских светитеља 12. септембра 2011. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску литургију поводом храмовне славе у Степојевцу. Владику је дочекао верни народ са децом. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Видо Милић и Радивоје Митровић и јереји Влада Димитријевић и Игор Обрадовић.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУСубота 10. септембар 2011. год. био је дан светог сабрања верног народа Архијерејског намесништва бељаничког у храму Свете Тројице у Баћевцу. Тога дана Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију и по древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе крстио двоје деце: малу Ању, ћерку свештеника Игора Обрадовића и његове супруге Јоване и малу Анастасију, ћерку барајевског вероучитеља Новака Илића и његове супруге Вање. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић и јереји Владимир Димић, Иван Иванковић и Влада Димитријевић. Кумови на крштењу су били Жељко Јовановић и Милош Зарић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋНа празник Усековања главе светог Јована Крститеља 11./29. септембра Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 10. септембра, уочи празника Усековања главе Св. Јована, Претече и Крститеља од Ирода и Иродијаде и ћерке јој Саломије, благочестиви јагодинци предвођени Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом и својим свештенством кренули су у 14.00 часова у свечану литију из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Страна 1 од 2