Чланци поређани по датуму: недеља, 24 јануар 2016

МОЛИТВА ЈЕ ДУХОВНО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ИСКУШЕЊАДана 23. јануара, када се прослављају Свети Григорије Ниски и Преподобни Доментијан Митилински, Преосвећени Владика Господин Јован служио је Свету Литургију у манастиру Сетог Великомученика Георгија на Липару. Саслуживали су протосинђел Николај, игуман манастира Саринац, протојереј Јадран Димовски, протођакон Иван Гашић и чтец Марко Нешић.

Мразом оковано липарско брдо показало се у свој зимској лепоти, доказујући речи псалмопојца „Господе, како су величанствена дела твоја, све си премудрошћу створио” (Пс.103). Белина снега подсетила нас је на чистоту која би требало да влада у нашим душама и мир за којим треба да тежимо, хрлећи у загрљај Мајке Цркве и Господа нашега Исуса Христа.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУВелики празник Цркве Божије- Крштење Господа нашега Исуса Христа и ове 2016. године Господње торженствено је прослављен у свим храмовима Орашачког намесништва. После узнетог Евхаристијског приноса Бога, у свим градским и сеоским храмовима обављено је велико освећење воде, коју су верници читавог дана узима, пили и носили у своје домове.

ТАКМИЧЕЊЕ У ЦРКВЕНОМ ПОЈАЊУ И РЕЦИТОВАЊУУ оквиру 14. Светосавске недеље у Јагодини, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а уз подршку свештенства, директора школа, локалне самоуправе, организовано је такмичење у духовном појању и рецитовању у ОШ “Љубиша Урошевић” у Рибару.

Учешће су узеле основне школе из Јагодине и околних села, укупно 10, где је рецитовало и певало 37 ученика. На такмичењу у рецитовању учествовали су ученици нижих разреда (I/IV), а на такмичењу у црквеном појању ученици виших разреда (V-VIII).

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЗА ЦЕНТАР ИЗВРСНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУДана 25. јануара 2016. године, у 11 часова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован осветио је темељ за Центар изврсности Универзитета у Крагујевцу, у оквиру којег ће радити Центар за истраживање на матичним ћелијама и Банка за матичне ћелије, у присуству председника Србије господина Томислава Николића.