Чланци поређани по датуму: понедељак, 01 фебруар 2016

СВЕТОСАВСКИ КВИЗ У ЈАГОДИНИ ДОБИО ПОБЕДНИКЕУ оквиру 14. Светосавске недеље, у Јагодини је, на нивоу округа одржано полуфинале и финале квиза о Светом Сави. Завршно такмичење је одржано 25. 01. 2016. године. у просторијама ОШ “Горан Остојић” у Јагодини.

После квалификација у коме су учествовале основне школе из: Јагодине, Ћуприје, Параћина, Свилајнца, Деспотовца, Рековца као и из околних села, добијени су полуфиналисти. То су четри школе које су у претходна два круга такмичења победиле све своје противнике. Полуфинални и финални окршај се одиграо у сали ОШ “Горан Остојић” из Јагодине, која је била изванредан домаћин како такмичарима тако и њиховим вероучитељима и гостима такмичења.

БДЕНИЈЕ И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИПрослава Светог Саве у храму Светих апостола Петра и Павла започела је бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства беличког намесништва. Окупљеном верном народу Епископ Јован се обратио пригодном беседом, посебно нагласивши: “да Господ сваком народу даје вођу у време у када је вођа потребан, тако је и нама даровао Светога Саву и то у време када је било бити или небити хришћанин. Потребне су нам молитве Светога Саве, потребно је да и данас будемо на путу Светога Саве, јер то је пут Христов.”

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИИ ове, као и претходних година, празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, свечано је прослављен у црквама и школама у Смедеревској Паланци.

У Основној школи “Херој Радмила Шишковић” организоване су свечана академија поводом овог великог празника, одржана у Градском позоришту у Смедеревској Паланци уочи Савиндана, као и приредба у холу школе одржана за госте на сам дан Светог Саве. Централно прослављање школске славе одржано је у Цркви Свете Петке, где су ученици школа “Херој Радмила Шишковић” и “Вук Караџић” са својим вероучитељима и осталим наставницима узели учешћа у литургијском слављу. Велики број ученика се и овога пута причестио крунишући тако на потпун начин своје учешће у евхаристијском сабрању.