Чланци поређани по датуму: јануар 2010

СВЕТОСАВСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО” - БРОЈ 6 Часопис “Растко” је мала ризница ђачког стваралаштва, радости живљења и искрености коју само чисте душе поседују.

Читајући шести број овог часописа уживаћете у збору и умотвору ученика модерног доба – оних који не скривају да желе што боље да упознају свет савремене технологије, који марљиво уче стране језике и већ знају шта хоће од живота, али исто тако поштују своје корене, веру и традицију и настоје да њиховим бићем влада дух Светосавља.

ТемнићОвим речима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обратио се верном народу темнићког краја приликом освећења темеља за парохијски дом при Храму Свете Тројице у Горњем Катуну на дан Светог Гаврила Лесновског 29./16. јануара 2010. године.

ЧЕТВРТАК НЕДЕЉЕ О БЛУДНОМ СИНУ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИНакон Савиндана у четвртак припремне недеље за Велики пост, Недеље митара и фарисеја, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литурију у Старој Цркви уз саслужење братства оваога хрaма.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУИ ове године је први српски Архиепископ и Просветитељ Свети Сава прослављен свечано у храму св. Параскеве у Лапову уз присуство и учешће великог броја деце. Свету Литургију су служили протојереји Србољуб Марковић и Миленко Стикић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Vladan KostadinovicБеседа Владана Костадиновића, професора Богословије "Светог Јована Златоуста" у Крагујевцу,
на Светосавској академији 26. јануара 2010. године у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУСветосавском академијом у Књажевско-српском театру у Крагујевцу синоћ је обележена школска слава Свети Сава у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Господина Јована и свештенства Епархије шумадијске, градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића са сарадницима као и представника Шумадијског управног округа и осталих градских институција. Светосавска академија одржана поводом славе Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства почела је химном Светом Сави коју је извео хор “Лицеум'', а затим је беседио Владан Костадиновић, професор Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСрпска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

Уочи празника Светог Саве 26. јануара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма.

СВЕТИ САВА ЈЕ БИО И ОСТАО НАШ САВРЕМЕНИКСећања на лик и дело Светога Саве за Србе ма у ком времену живели остаће вечна водиља и вечни путоказ, јер је Свети Сава за идеал свогa живота изабрао Богочовека Христа. Тако је било некад а тако је и данас, када се са радошћу сабирамо да прославимо Божијег угодника Светога Саву, покушавајући да наставимо тамо где су наши преци стали.

Освештана предшколска Установа “Јелица Обрадовић” – вртић “Сунце” у МладеновцуЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је у уторак, 26. јануара 2010. године Архијерејско намесништво младеновачко, и овом приликом обавио је чин освећења предшколске установе „Јелица Обрадовић“ – вртић „Сунце“.

ДАН ПОСВЕЋЕН ИКОНИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУСвечаним Литургијским сабрањем 25. јануара 2010. године обележен је дан иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице у манастиру Каленићу, која је уједно једна од слава ове свете обитељи.

СВЕТИ САВА, ПРВИ АРХИЕПИСКОП И ПРОСВЕТИТЕЉ СРПСКИСавиндан - 14. јануара по старом, а 27. јануара по новом календару, Православна Црква слави Светог Саву, првог архиепископа и просветитеља српског.

Растко Немањић, најмлађи син великог српског жупана Стефана Немање и Ане, рођен је око 1174. године. Заједно са старијом браћом, Стефаном и Вуканом, на двору у Расу, добио је изванредно образовање. Од ране младости показивао је љубав према књизи. На његов духовни развој највише су утицала житија јужнословенских пустињака, светог Јована Рилског, Јована Осоговског, Гаврила Лесновског и Прохора Пчињског. Ипак, сматра се да се мали Растко највише одушевљавао житијем светог и равноапостолног Кирила, просветитеља Словена, које је често читано на Немањином двору.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА 

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖЈОМ СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ,

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

“Стога и ви, браћо љубљена, и децо овог светог Учитеља вашег, који вам је показао добри образац ради вашега спасења, последујте за својим пастиром, подвигом добрим и вером чистом и душама преочишћеним и телима неоскврњеним и умовима непорочим и просвећеним савестима, свагда носећи мисао чисту у душама својим, увек готови на свако богољубље, очишћујући се од свакога греха, а изобилујући у сваком добром делу” (Из I Студеничке беседе Светога Саве).

НЕДЕЉА МИТАРА И ФАРИСЕЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Светом Архијерејском Литургијом у препуном Светоуспенском Сабарном храму у Крагујевцу прослављена је недеља Митaра и Фарисеја. Литургијом је началствовао Првојерарх шумадијски Господин Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са старешином протојерејом - ставрофором Заријем Божовићем.

СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИУ организацији Црквене општине јагодинске и свих јагодинских Средњих школа у петак, 22. јануара 2010. године одржан је осми по реду Светосавски турнир у Хали спортова у Јагодини.

ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЦРКВИ У четвртак 21. јануара 2010. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви крагујевачкој уз саслужење братства овога храма.

УСТОЛИЧЕЊЕ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈАЧин устоличења новоизабраног Светејшег Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Господина Иринеја, извршен је данас, у суботу, 23. јануара 2010. године, на крају саборне свете архијерејске Литургије у Саборном светоархангелском храму у Београду. Свету Архијерејску Литургију је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење своје браће Архијереја, свештеника и ђакона, али и представника Руске и Грчке Цркве.

УСТОЛИЧЕЊЕ НОВОИЗАБРАНОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА У СУБОТУ У САБОРНОЈ ЦРКВИЧин устоличења новоизабраног Светејшег Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Господина Иринеја, биће извршен на крају саборне свете архијерејске Литургије у Саборном светоархангелском храму у Београду сутра, у суботу, 23. јануара 2010. године. Света Литургија почиње у 9 часова.

БИОГРАФИЈА НОВОИЗАБРАНОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј (Гавриловић) рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав. У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску. По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра месеца 1959. године у манастиру Раковица, од стране Његове Светости Патријарха Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

ЕПИСКОП НИШКИ Г. ИРИНЕЈ ИЗАБРАН ЗА НОВОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГДанас је на Изборном сабору епископа Српске Православне Цркве изабран нови Патријарх српски.

У раним јутарњим часовима Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, мјестобљуститељ Патријарашког трона, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви. Високопреосвећеном су саслуживали Епископи: Осечко-пољски и барањски Г. Лукијан, Шумадијски Г. Јован, Аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, са викарним епископима Липљанским Г. Теодосијем и Моравичким Г. Антонијем.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ У организацији братства Старе Цркве и удружења СВЕБОР (Српске вештине борења) која негује старе борилачке вештине и српски дух витештва и части, ове године је као и ранијих организовано Богојављенско пливање за Крст Часни, које се одиграва у Крагујевацу на језеру у Шумарицама.

Страна 1 од 3