Чланци поређани по датуму: недеља, 22 април 2018

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУУ понедељак, 23. априла, на Светог мученика Теренција, у недељу светих жена Мироносица, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве, служио је Преосвећени Владика Јован.

Црква на Аеродрому је имала посебан благослов Божији, да по устаљеном поретку, понедељком служи Његово Преосвештенство. Иако је савремени човек оптерећен обавезама, таштином пролазног живота, верни народ се окупио око свога архипастира.

Свето евхаристијско сабрање су служили, поред Преосвећеног Владике, протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Александар Мирковић, ђакон Александар Ђорђевић. За певницом је било свештенство храма, које је украсило архијерејску литургију својим појањем.

ПОСЕТА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА МИТРОПОЛИЈИ АРКАДИЈСКОЈ, АНТИОХИЈСКА ПАТРИЈАРШИЈА (15. – 21. априла 2018. год.)

На позив Митрополита аркадијског Г. Василија Епископ шумадијски Г. Јован је боравио у петодневној посети његовој Митрополији. Митрополит Василије је један од најугледнијих митрополита Антиохијске патријаршије, бивши професор црквене историје на теолошком факултету у Баламанду, Либан, осведочени пријатељ Српске цркве коју је у више наврата посетио. Митрополија аркадијска се налази у две државе, Либану и Сирији. У градићу Шехтаба на северу Либана, на око осамдесет километара од Бејрута, налази се седиште Митрополије, а још три епископије у њеном саставу су у западној Сирији са највећим градом Тартусом.