Чланци поређани по датуму: септембар 2014

ДУХОВНИ ЦЕНТАР БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ, БРАТСТВО ХРАМА СВЕТИ САВА НА АЕРОДРОМУ И ЦЕНТАР ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ "АБРАШЕВИЋ" позивају Вас на програм поводом 210 година од почетка Првог српског устанка "ВОСТАНИ СЕРБИЕ". Учествују чланови Позоришта младих и Велики народни оркестар "Абрашевић". Програм приредио Илија Степановић.

САЛА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ (у згради фискултурне сале, преко пута Радија Златоусти, а поред храма Светог Саве на Аеродрому), четвртак, 2. 10. 2014. у 19 сати.

Улаз је бесплатан. Добро дошли.

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ петак на навечерје празника Крстовдана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије. Пред крај јутрења када се пева свечано: «Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас», Епископ је узео Часни Крст, украшен босиоком и цвећем, и у свечаној литији га пренео из олтара до средине храма, и подигао га у ваздух са четири стране (јужне, источне, северне и западне), што символише четири крака Крста. Јер Крст Часни преиспуњава свецели космос, сабира свецелу твар љубављу Христовом.

ДЕЧИЈИ ХОР “СВЕТИ САВА” ПОСЕТИО ХРАМОВЕ У БЕОГРАДУ И ЊЕГОВОЈ ОКОЛИНИРано ујутру, у недељу 21. септембра, када Црква празнује Рођење Пресвете Богородице, деца из црквеног хора Св. Сава, заједно са свештеником Иваном Антонијевићем и ђаконом овог храма Милошем Ђурићем, кренули су у обилазак храмова и манастира надомак Београда и у самом граду.
Најпре су посетила храм Св. Саве на Врачару, где су била одушевљена величином овог још недовршеног храма. Након тога, обишла су Цркву која је тог дана прослављала своју славу, то је Црква Ружица на Калемегдану, а такође су обишла и капелу Свете Петке, где су пила воду са извора који се налази у овој капели.

ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЕЛА ГЕНЕРАЛА И АКАДЕМИКА ЖИВКА ПАВЛОВИЋАУ четвртак, 25. септембра 2014. године, у сали парохијског дома у Лазаревцу, одржана је, са благословом Његовог Просвештества Епископа шумадијског Господина Јована, промоција сабраних дела генерала и академика Живка Павловића. Ова дела обухватају три књиге: књигу о Бици на Церу и две књиге о Колубарској бици. Као репринт издање, овај подухват је приредила библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца у сарадњи са издавачком кућом Епархије шабачке „Глас Цркве“. Присутнима су се овом приликом обратили: старешина храма св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу, протојереј Марко Митић; директор лазаревачке библиотеке „Димитрије Туцовић“, господин Ратко Вукелић и професор Филозофског факултета на катедри за историју, господин Александар Животић.

НА ПОКЛОЊЕЊУ СВ. ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМЦрквена општина аранђеловачка при храму светих апостола Петра и Павла, 20. и 21. септембра 2014. год. организовала је поклоничко путовање у манастир Острог.

ЧОВЕК ЈЕ ОНО НА ШТА СЕ ЊЕГОВЕ МИСЛИ ОДНОСЕНа Оданије Мале Госпојине, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУНа празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2014. године, у храму посвећеном овим Светитељима који се налази у Међулужју код Младеновца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Мноштво народа са великом радошћу дочекало је свог Архијереја и иако храм није још завршен, он је већ сада својом лепотом призвао мноштво верника овог дела Шумадије да учествују у литургијском сабрању са својим Епископом. На Светој Литургији нашем Архијереју саслуживали су: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, јереј Ратко Аврамовић, јереј Горан Лукић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Марко Јефтић.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ У БАТОЧИНИНа празник Рођења Пресвете Богородице црква у Баточини је обележила своју славу. Свету Литургију служило је шесторица свештеника, а учешће на Светој Литургији узео је и бројан верни народ и ученици веронауке. Црква у Баточини ове године обележава и 160 година постојања, а овај празник као свој обележава и општина Баточина.

МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ ЛИПАРУУ петак 19. септембра 2014. године, у манастиру Светог великомученика Георгија на Липару, Његово Преосвештество Епископ шумадијски Господин Јован, после вечерње службе коју су служили јеромонах Онуфрије и протођакон Небојша Јаковљевић, замонашио је у чин мале схиме, искушеницу Јелену, сестру Светогеоргијевске обитељи, давши јој ново монашко име Исидора.

У својој духовној поуци Преосвећени Владика је новозамонашеној сестри Липарске обитељи говорио о узвишености монашког чина и о томе како треба живети монашки живот.

Лепоти самог чина монашења допринели су својим појањем богослови Крагујевачке богословије на челу са својим професором Немањом Старовлахом.

Сестра Исидора добила је име по Преподобној Исидори, Христа ради јуродивој, чији се спомен слави 10. маја по старом, а 23. маја по новом календару.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ТОПОЛИ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНАПоводом прославе храмовне славе Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Карађорђевој цркви у Тополи.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник крагујевачки мр Рајко Стефановић, пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, са свештеницима Епархије шумадијске и протођаконом Небојшом Јаковљевићем.

ЗБОГ ТЕБЕ СЕ БЛАГОДАТНА РАДУЈЕ СВА ТВАР – ЧАС ДУХОВНОСТИУ оквиру петих Госпојинских свечаности које се организују у нашој епархији, ове године је јавни час духовности одржан у другој крагујевачкој гимназији. Тема часа је била “Због Тебе се Благодатна радује сва твар”. Благословом Пресвете Богородице ученици, и више него инспирисани, рецитовали су речи владике Николаја из његових миомирисних дела “Српски народ као Теодул”, “Мисионарска писма”. Јавни час је замишљен као сарадња између више школа, тако да су били присутни гости из прве техничке школе, средње музичке школе “Др Милоје Милојевић”, као и црквени хор “Свети Сава” под управом оца Ивана Антонијевића.

150 ГОДИНА ЦРКВЕ У ПОПОВИЋУУ суботу 20. септембра 2014. године, када Црква Божија прославља Св. мученика Созонта, верни народ поповићке парохије са својим свештеником, радосно је дочекао свог Епископа.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у поповићком храму Св. великомученика Георгија, а повод литургијском слављу био је велики и важан јубилеј – 150 година од изградње храма у Поповићу.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, умировљени парох младеновачки, јереј Стефан Васиљевић (Митополија београдско-карловачка), јереј Марко Стевановић, парох други рајковачки, јереј Горан Лукић, парох неменикућски, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Филип Јовановић.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН РУКОПОЛОЖИО МОНАХА МАРДАРИЈА У ЧИН ЂАКОНАНадомак Страгара, а под падинама Рудника, налази се манастир Благовештење, познат и као „рудничко“ Благовештење. Претпоставља се да је настао крајем 13. века о чему сведочи трећи слој фресака које је, 80их година прошлог века, открио Завод за заштиту споменика културе. О његовом тачном настанку нема никаквих писаних трагова.

У средњем веку манастир је био седиште рудничког епископа. Ту је Карђорђе одржао сабор са народним првацима о подизању устанка против Турака. Ово саборовање се и данас одржава на овом месту где се народ на Преображење окупља око ове велике светиње да прослави сећање на тај догађај.

ХРАМОВНА СЛАВА У ГРЧЦУ И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕУ недељу, 14. септембра 2014. године, на дан када наша Света Црква прославља Сабор српских Светитеља, у храму Светог Симеона Мироточивог у Грчцу поводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали свештенослужитељи: протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј – ставрофор Владан Јефтић, јереј Срђан Ковачевић, јереј Слободан Сенић, јереј Дејан Ненадовић и протођакон Иван Гашић. Литургијско појање увеличао је хор ученика Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.

МОЛИТВЕНО САБРАЊЕ У ДЕСИМИРОВЦУУ недељу, 14. по Духовима, када Српска Православна Црква прославља и празнује Преподобног Симеона Столпника и Сабор српских Светитеља, у храму Свете мученице Недеље у Десимировцу окупило се мноштво верника, како би заблагодарили Господу и молитвено се сетили Освећења храма Свете Недеље извршеног од, између осталих, Светог Владике Николаја Велимировића и Светог Доситеја Загребачког.

Свету литургију је служио прото- јереј ставрофор Живота Марковић, коме су саслуживали јереји Милан Петровић, Гојко Марковић и Милан Томић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ НАГРАЂЕНИХ УЧЕНИКА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕБлагословом његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована група ученика, предвођених свештеником Зораном Врбашким, посетила је Грчку друге недеље септембра.

На пут су кренули ученици, учесници Наградног конкурса у оквиру Госпојинских свечаности. Аутори најбољих литерарних и ликовних радова, предвођени вероучитељима Шумадијске епархије, директорима, наставницима и стручним сарадницима, своје путовање започели су молитвом у Саборном храму, посвећеном Успењу Пресвете Богородице у чију смо славу и кренули.

СВ. ЈОАНИКИЈЕ, ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУУ уторак 16. септембра 2013. када света Црква прославља св. свештеномученика Антима и св. Јоаникија, првог патријарха српског, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у цркви брвнари на имању породице Карић у Орашцу. Ова брвнара, која је подигнута 2012. године, посвећена је управо св. Јоаникију, првом патријарху српском.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве 15. септембра 2014. године, на празник светог мученика Маманта и светог Јована Постника. Шумадијском првојерарху саслуживали су пројереј-ставрофор Милан Борота, јереј Бранислав Матић и ђакон Милош Ђурић.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА УСЕКОВАЊА ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА И МОЛЕБАН ЗА БЛАГОСЛОВЕН ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУПрослављање овог великог празника како и доликује започело је служењем Свете Литургије у сви храмовима на територији овог намесништва. Најсвечаније је било у храму Светих апостола Петра и Павла где је Светој Литургији присуствовао велики број деце предвођени својим вероучитељима и катихетама, који су учествовање у Светој Литургији пројавили прелепим певањем, као и приступањем Чаши Господњој.

Страна 1 од 2