Чланци поређани по датуму: недеља, 27 август 2017

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РУДОВЦИМАУ недељу, 27. августа 2017. године, када наша Црква празнује претпразништво Успенија и св. пророка Михеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Рудовцима, у храму Вазнесења Господњег, Архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Мирослав Филиповић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања постарао се хор „Свети Димитрије“, из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У САРАНОВУ“Богомати, на Небеса си узета и сва будући горе, а не остављајући земно, ношена рукама Сина, уђе у вечност, у онај свесветли и прекрасни град – Јерусалим вишњи, окружена Херувимима и свима Небеским Силама...” (Акатист Успенију Пресвете Богородице, Икос 8.)

У понедељак, 28. августа, када наша Црква прославља Успење Пресвете Богородице-Велику Госпојину, Литургијски је прослављена храмовна слава у Саранову. Литургијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслужење протојереја Србољуба Марковића, протонамесника Ненада Савића, протонамесника Бранимира Товиловића, протонамесника Дејана Шишковића и ђакона Божидара Васиљевића.

УСПЕНИЈЕ МАЈКЕ БОЖИЈЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНО У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАНегдашња Слава Манастира Пиносава у Кусатку, која је последњих деценија прерасла у Славу целог села, Литургијски је, као и кроз народни сабор и културно-уметнички програм, свечано прослављена и ове године. Светом Литургијом у препуном манастирском храму, која је почела у 9 часова, началствовао је Архијерејски намесник jасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, а саслуживали су му настојатељ манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић) и други парох рајковачки јереј Марко Стевановић.