Чланци поређани по датуму: септембар 2013

У уторак, 1. октобра 2013. године, Богословију Свети Јован Златоусти у Крагујевцу посетиће Архиепископ западноамеричке Антиохијске патријаршије Г. Јосиф.

Он ће у Духовном центру Богословије Свети Јован Златоусти одржати разговор са присутнима о мисији Антиохијске цркве у Сирији, Ираку, Кувајту, Либану, али и Америци, Европи, Аустралији, као и о актуелном страдању хришћана у Сирији. У пратњи Архиепископа г. Јосифа биће и троје свештеника из Антиохијске цркве у Америци као и 15-ак верника који су у Крагујевац допутовали са њим. Иначе Архиепископ антиохијски Г. Јован служио је у недељу 29. септембра 2013. године Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Крагујевцу заједно са Његовим преосвештенством епископом шумадијским Г. Јованом. Ова литургија служена је на три језика, српском, сиријском и енглеском.

Почетак разговора је у 19, 30 минута, а место одржавања је Свечана сала Богословије (у згради Фискултурне сале, преко пута Радија Златоусти) на Аеродрому.

СЛАВА МАНАСТИРСКЕ КАПЕЛЕ МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊАНа дан Славе манастирске капеле у манастиру Благовештењу Рудничком, која прославља Чудо Св. Архангела Михаила Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Св. Архијерејску Литургију у капели манастира Благовештења.

Уз саслуживање своме Епископу од стране свештеника и монаха шумадијске епархије, лепоту богослужења, анђеоским гласовима пропратиле су свете монахиње, диригент Опленачког хора и верни народ.

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПРВА ЛИТУРГИЈА НА ЗНАКОВНОМ ЈЕЗИКУ У СРБИЈИ

У четвртак на навечерје празника Крстовдана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије. Пред крај јутрења када се пева свечано: «Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас», Епископ је узео Часни Крст, украшен босиоком и цвећем, и у свечаној литији га пренео из олтара до средине храма, и подигао га у ваздух са четири стране (јужне, источне, северне и западне), што символише четири крака Крста. Јер Крст Часни преиспуњава свецели космос, сабира свецелу твар љубављу Христовом.

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУНа празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2013. године, у храму посвећеном овим Светитељима који се налази у селу Међулужју код Младеновца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

ПРОСЛАВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ У ТОПОЛИНа дан Рођења Пресвете Богородице, Мале Госпојине, 21. септембра 2013. године, у Тополи, поводом храмовне славе, окупио се велики број житеља овога града да достојно, кроз молитву Пресветој Богомајци, принесу своје молбе Свевишњем Господу.

Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, пензионисани свештеник младеновачки, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, Архијерејски намесник крагујевачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник опленачки са свештенством опленачког намесништва.

ЧАС ДУХОВНОСТИ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ КАРАЂОРЂЕ У ТОПОЛИУ петак 20. септембара 2013. године, поводом Госпојинских свечаности које се одржавају широм основних и средњих школа у Епархији шумадијској, вероучитељ Александар Алексић, који предаје верску наставу у ОШ “Карађорђе” у Тополи, организовао је час духовности заједно са наставницима ове дивне установе.

У уторак 17. септембра 2013. године, када наша Света Црква слави Свету Свештеномученицу Вавилу, пророка Мојсеја Боговидца и Светог Петра дабробосанског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

ХРИШЋАНСКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗНАЧИ УЗРАСТАЊЕ-ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У АРАНЂЕЛОВЦУЦиљ хришћанског образовања јесте образовање целог човека. Без обзира да ли се ради о малом детету или адолесценту, полазна тачка хришћанског образовања јесте личност којој се мора прићи на одговарајући начин. Овом огромном изазову и задатку, можемо одговорити само ако живимо пуним литургијским животом Цркве. Хришћанско образовање мора бити израз харизме, благодати, Цркве као целине.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДР ДАВОРА ЏАЛТА У КРАГУЈЕВЦУУ оквиру програма Духовног центра Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу, у четвртак 19. септембра 2013. године у 19 часова у Сали Богословије, одржана је промоција књиге младог надареог професора из Београда Давора Џалта.

Реч је о књизи RES PUBLICA која говори о актуелним фруштвеним и политичким питањима и православном погледу на њих. Поред аутора књиге, на промоцији су учествовали и протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, као и асистенти са Богословског факултета протођакон Златко Матић и јереј Вукашин Милићевић.

ЧЕТВРТИ СВЕТОПЕТРОВСКО-ДЕЖЕВСКИ САБОР КОД ПЕТРОВЕ ЦРКВЕ У РАСУПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа Рашко-призренског и Косовско-метохијског Господина Теодосија у недељу, 15. септембра 2013. године, у организацији Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске и Српске православне црквене општине за Рашку област, одржан је код Петрове цркве у Расу Четврти Немањин Светопетровско-дежевски сабор.

У среду, 11. септембра 2013. године, када Црква Божија прославља усековање главе светог Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Небојша Вишњић и јереј Слободан Савковић.

СВ. ЈОАНИКИЈЕ, ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ – СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУУ понедељак 16. септембра 2013. када наша света Црква прославља св. свештеномиченика Антима и св. Јоаникија, првог патријарха српског, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у цркви брвнари на имању породице Карић у Орашцу. Ова брвнара је посвећена управо св. Јоаникију, првом патријарху српском, а освећена је протекле 2012. године.

ПРЕДАВАЊЕ У ВИШЕГРАДУУ суботу 07. септембра 2013. године, када Црква Божија прославља св. апостоле Вартоломеја и Тита, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а на позив Црквене општине вишеградске, штићеници заједнице “Земља живих” са протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем, су посетили град Вишеград.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАБРОВЦУУ суботу, 14. септембра 2013. године, када наша Црква прославља Преподобног Симеона Столпника Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован служио је Архијерејску Литургију у Рабровцу. Пре саме Литургије, владика Јован је освештао парохијски дом, фонтану, палионицу свећа и бунар. Епископу је саслуживало више свештеника и ђакона Епархије шумадијске и Архиепископије београдско-карловачке.

ЈАВНИ ЧАС ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ У ОКВИРУ ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИУ четвртак, 12. септембра 2013. године, у 12 часова, у ОШ “Вук Стефановић Караџић” у Крагујевцу, одржан је јавни час Верске наставе, у оквиру обележавања Госпојинских свечаности. Овај важан догађај био је и непосредан повод да ову школу, по први пут, посети и наш Преосвештени епископ шумадијски господин Јован, што је посебно придонело свеукупној радости, нарочито ученика који слушају Верску наставу и који су свог владику управо тако и дочекали. Часу су присуствовали и протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, јереј Зоран Врбашки, јереј Саша Огњановћ и многе друге личности које представљају Министарство просвете, Школску управу, директори и представници основних школа, координатор за верску наставу Драган Степковић, вероучитељ у ОШ “Ђура Јакшић”, Миодраг Крстић са ученицима из поменуте школе, наставници и ученици ОШ “Вук Стефановић Караџић”.

У петак дванаести по Духовима, 13. септембра 2013. године (дан Полагања појаса Пресвете Богородице) Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

КОНЦЕРТ БРАЋЕ ТЕОФИЛОВИЋ У ПОРТИ САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУУ оквиру IV Госпојински свечаности у порти Саборног храма у Крагујевцу, 12. септембра 2013. године, својим извођењем су се представили браћа Теофиловић.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У РЕКОВЦУДана 05. септембра 2013. године, када Мајка Црква прославља св. свештеномученика Иринеја, св. мученика Лупа, у Рековцу, на платоу испред средње пољопривредне школе, Светом Архијерејском Литургијом, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован. Повод заједничког сабрања било је заједничарење у благодатима Евхаристијских Дарова, и призив Светога Духа на почетку школске године.

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ УПРИЛИЧИО ТРПЕЗУ ЉУБАВИ ЗА БРОЈНЕ ЗВАНИЦЕЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај уприличио је у недељу, 15. Септембра 2013. године, у Источном Сарајеву, поводом обиљежавања јубилеја 60 година монашког и 40 година архијерејског служења у Српској православној цркви /СПЦ/, трпезу љубави за Његову светост патријарха српског господина Иринеја, архијереје СПЦ, свештенство и монаштво Митрополије дабробосанске, представнике Римокатоличке цркве и Јеврејске заједнице у БиХ, те политичког и јавног живота из Републике Српске.

ХОДИТЕ СВИ КОЈИ СТЕ УМОРНИ И ОПТЕРЕЋЕНИУ четвртак по Усековању 12. септембра 2013. Владика Јован служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење старешине овога светога храма и новорукоположеног презвитера Владе Бранисављевића.

Страна 1 од 2