Чланци поређани по датуму: април 2020

mati Ana DivostinУ Томину недељу, 26. априла 2020. године, у манастиру Благовести Пресвете Богородице Дивостин служена је света Литургија и опело монахињи Ани, која се, после краће болести, упокојила у Светлу суботу.

Началствовао је јеромонах Онуфрије из Манастира Драче, а саслуживао му је протојереј Срђан Тешић, парох шумарички. У току опела, протојереј Срђан, који годинама служи у манастиру Дивостин, обратио се присутнима пригодним речима о животном путу и монашком лику монахиње Ане.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у организацији вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке, ТВ Храм приказује нову емисију „Вероучитељ“ - часове верске наставе за основну школу (veroucitelj.rs).

ПЕТ ГОДИНА АКЦИЈЕ “ГЛАДАН БЕЈАХ” БРАТСТВА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУОве године братство храма Светога Саве је у току Великог поста, као и ранијих, организовало акцију “Гладан бејах”.

Та акција је дело и плод наших литургијских окупљања при храму Светога Саве на Аеродрому. Она је, у практичном смислу, испуњавање (извршење) Свете Литургије – службе као служење другоме.

Васкрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: “Данас Христос као сунце засија из гроба, данас грану пролеће у душама нашим”. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

vaskrsenje ikona

Ј О В А Н

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ
ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВОМ ВЕРНОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА УЗ СВЕРАДОСНИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2020. године

plakat crna gora

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:

Христос васкрсе!

ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА КРАГУЈЕВАЦ ПОМОГЛА МАНАСТИРЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕНа Велики четвртак, 16. априла 2020. године, Полицијска управа Крагујевац, као иницијатор и главни донатор, у сарадњи са Бекамент фондацијом, трговином Браћа Поповић, Црвеним крстом Крагујевац и осталим организацијама и предузећима, уручила је хуманитарну помоћ монаштву Епархије шумадијске. Ова хуманитарна акција имала је за циљ да помогне шумадијске манастире и обрадује монаштво Епархије шумадијске, будући да је због ванредне ситуације смањен број верника који ових дана и недеља посећују и помажу наше богомоље.

СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ БЕСЕДА 85. НА ЈЕВАНЂЕЉЕ ПО МАТЕЈУ

 „Тада му попљуваше лице и удараху Га;
а други га бијаху по образима, говорећи:
Прореци нам, Христе, ко те удари?... “
(Мт. 26, 67 и 68)

СЛОВО НА ВЕЛИКИ ПЕТАКУ име Оца и Сина и Светога Духа,

Да Господ није умро за нас не бисмо имали живота, управо као што каже црквена песма "смрт његова живот мој" или као што рече један велики Свети Отац "имали смо потребу за Богом Спаситељем Оваплоћеним и Оним Који је умро за нас". Није било довољно само да Бог постане човек него је било потребно да као и сваки човек овде на Земљи, као сви ми, прође читав живот, искуси то што сваки од нас искуша до смрти, па и саму смрт. Да Христос није умро за нас не би смо били спасени јер оно што је Он узео на себе од наше природе и од творевине то је и спасено. А узео је читаву створену природу и све њене последице. Последице природе после греха биле су смрт и трулежност. Зато је Господ дошао у тај час, како сам рече, да умре за нас, да би нас тако васкрсао кроз сједињење са Њим и са Богом.

Полицијска управа Крагујевац подстакла је бројне донаторе који су данас у том граду уручили помоћ за 23 манастира шумадијске епархије са 78 монаха и монахиња.

Полицијска управа Крагујевац за манастире Шумадије

Полицијска управа Крагујевац као иницијатор и донатор покренула је акцију прикупљања хуманитарне помоћи за 23 манастира у којима живи 78 монаха и монахиња.

У оквиру ове хуманитарне мисије: Бекамент фондација, трговина Браћа Поповић, Црвени крст Крагујевац и друга предузећа помогла су монаштву епархије Шумадијске, тако што су им обезбедили пакете неопходних намирница.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУНа Велики Четвртак, 16. априла 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства Саборног храма, служио је свету Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму у Крагујевцу.

Са своје седнице, одржане данас, 13. априла текуће године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани, који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник.

Са исте седнице упућени су изрази братске љубави и солидарности митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију и огорчења због поступака власти Црне Горе према њему.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Због продужења полицијског часа, који ће од овог викенда почети у петак 10. априла у 17 часова, обавештавамо верни народ Епархије шумадијске да ће се освећење врбице обавити у петак 10. априла 2020. године, након одслужене литургије Пређеосвећених Дарова, и да ће освећене врбове гранчице, као и звончићи за децу, бити доступни у свим храмовима у току сутрашњег дана до 17 часова.

Драга децо духовна,

Због вируса COVID-19, у данима Великог поста и очекивања Христовог Васкрсења, ограничено нам је кретање, одлазак и окупљање у нашим храмовима. Обраћамо вам се са братском љубављу са неколико предлога и желимо да вас духовно упутимо да пребродите ове дане поста и изолованости.

ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУБогородичин празник Благовести, у уторак 7. априла 2020. године, свечано је прослављен у Саборном храму у Крагујевцу.

Свету архијерејску Литургију у Светоуспенском храму служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

СУБОТЕ ВЕЛИКОГ ПОСТАСвети Оци често упоређују Велики пост са путовањем изабраног народа четрдесет година кроз пустињу. Знамо из Библије да је, за време овога путовања, Бог чинио чуда, да би свој народ сачувао од очаја и да би му открио свој крајњи план. По аналогији, свети Оци дају исти тип објашњења и за четрдесет дана Великог поста. Иако је његов крајњи циљ Пасха, обећана земља Царства Божијег, на крају сваке недеље Велики пост има специјални “застој” - очекивање тог циља. То су два “евхаристична” дана - субота и недеља, који имају посебан значај у духовном путовању Великог поста.