Чланци поређани по датуму: јануар 2011

СПАСИ ГОСПОДЕ ЉУДЕ ТВОЈЕ И БЛАГОСЛОВИ НАСЛЕЂЕ ТВОЈЕНа недељно-васкршњој служби 30. јануара 2011. године, учинисмо покрет ка месту равном, ка Господу који је са тог места (Лк зч 93) поучавао народ. Тај наш заједнички труд предводио је Преосвећени Владика Јован шумадијски са 10 торицом свештеника, сабраним професорима и ученицима крагујевачке богословије и присутним верним народом.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОШ ЂУРА ЈАКШИЋКао и претходних година, Свети Сава, молитвеник српског народа пред престолом Свевишњег Господа, заштитник и понос српске деце, прослављен је веома свечано у школама нашег Богом чуваног града Крагујевца. У ОШ "Ђура Јакшић", која је једна од најстаријих школа у граду, школа са дугом и богатом традицијом, празнична радост увећана је доласком Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, који је на позив директора школе г- дина Ђорђа Божовића почетком школске 2006. године, осветио просторије ове школе и служио Свету Архијерејску Литургију.

ХРИСТОС ЈЕСТЕ: ВЕРА, НАДА, ЉУБАВ - БОГОЧОВЕКУ дан Преподобног Јована и Преподобног Гаврила Лесновског 28. јануара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

СВЕТОСАВКА АКАДЕМИЈА - ДОМ КУЛТУРЕ У ЛАЗАРЕВЦУПут Светога Саве-пут Богочовека

Јереј Жељко Ивковић (Светосавска беседа)

Часни оци, браћо и сестре, поштовани суграђани, драга децо!

Припала ми је част да вас у име братства храма светог великомученика Димитрија у Лазаревцу поздравим и захвалим вам се на учешћу у овим духовним радостима и сабрањима приређеним у част и славу наше, најсвестраније, најединственије и најинтегралније личности, Светога Саве.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУПрви Архиепископ и Просветитељ српски Свети Сава је свечано прослављен у Лапову. Светом Литургијом коју су служили протојереји лаповског храма Србољуб Марковић и Миленко Стикић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића започето је саборовање. Након Светог причешћа свештенства ђакон Дејан Шишковић је прочитао светосавску посланицу Епископа шумадијског Г. Јована која је упућена свештенству, монаштву и верујућем народу наше, шумадијске Епархије.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУУочи празника Светог Саве 26. јануара 2011. године, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, братство Саборног храма служило је свечано празнично бденије.У освит самог празника, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце, а радосни догађај за све чланове парохијске заједнице, јесте и рукопроизвођење за чтеца, Андрије Стефановића сина Архијерејског намесника Крагујевачког протојереја – ставрофора мр Рајка Стефановића.

СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИИзгубљен беше и нађе се....

У среду, 26. јануара 2011. године, уочи Савиндана, уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована одржана је девета по реду Светосавска духовна академија у Јагодини.

Како то већ по обичају бива Владика је служио празнично бденије у храму Св. ап. Петра и Павла уз саслужење јагодинског свештенства. У својој беседи Владика је подсетио на све вернике, на лик и дело Светог Саве, говорећи и сједињујући га са Христом. Одвојити га од Христа је просто незамисливо, јер све што је он имао и што је нама дао то је добио од Христа.

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИСвети Сава, школска слава свих просветни установа широм Србије и српског народа, прослављена је онако као да је сам Свети Сава данас међу нама. То је данас наш једини израз и дар који му можемо принети за све и сва што нам је даровао и оставио у наслеђе деци својој, потомцима његовим. А он и јесте и са нама и међу нама док год буде и једног Србина на овом свету. Зато је, поред Косовског завета, и Свети Сава, то најлепшсе српско дете, истовремено и „наше грдно судилиште“, савест наша и свест наша.

ДАН БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋНа дан посвећен чудотворној икони Богородици Млекопитатељници 25. јануара 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић, уз саслужење монаштва манастира Саринац и свештенства левачког намесништва.

ЧОВЕК ЈЕ ИЗНУТРА УМОРАН ОД СУЈЕТЕ И САМОЖИВОСТИ СВОЈЕНа дан св. преподобног Теодосија Великог, 24. јануара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому са братством овог храма, ректором богословије у Крагујевцу, о. Зораном Крстићем и протојерејем ставрофором Миланом Боротом.

ЛИТУРГИЈА У ДИВОСТИНУУ недељу, 23. јануар 2011. године, на дан светог Григорија Ниског и преподобног Дометијана Митилинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у манастиру Дивостину.

9. СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИ У уторак 25. јануара 2011. године благословом Њеоговог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а у организацији црквених општина Св .ап. Петра и Павла и Св. арх. Михаила и Гаврила, јагодинских вероучитеља и јагодинских средњих школа одржан је 9. по реду Светосавски турнир у Јагодинској хали спортова “ЈАСА”.

БОГОЈАВЉЕЊСКА РАДОСТ У БРЕСНИЦИПразник Богојављење открива радост освећења света и људи познањем Бога - Свете Тројице. То познање даровао је свету Господ наш Исус Христос крштењем у Јордану од руке Светог Јована Крститеља.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ,
СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ НАРОДУ ОВЕ ЕПАРХИЈЕ,
БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГ
И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА ВАМА

СВЕТОСАВСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО” - БРОЈ 8Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и по одобрењу директора Основне школе "17 октобар" госпође Биљане Милановић изашао је из штампе светосавски часопис Растко, осми по реду.

ImageНа дан Светог Григорија Охридског, 21. јануара 2011. године, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ПРОСЛАВА КРСТОВДАНА И БОГОЈАВЉЕЊА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУочи великог Господњег празника на - Крстовдан, у преподневним часовима, у Саборном храму у Крагујевцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Царске часове, а у наставку Свету Архијерејску Литургију и извршио Велико освећење воде, у спомен на крштење Господње, и на крштење катихумена или оглашених, који су се у раној Цркви на тај дан крштавали.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ У КРАГУЈЕВЦУПливање за Богојављенски Крст Часни у Крагујевцу, и ове године традиционално је настављено на Шумаричком језеру. Велики број верника дошао је да се помоли и да пружи подршку онима, који су се духовно и телесно спремали за освајање овогодишње награде, прелазног Крста за 2011. годину. Укупнно је учествовало 20 такмичара, а симпатије је побрала најстарија учесница, 50- годишња Слободанка Крстић.

У БОГОСЛОВИЈИ “СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ” У КРАГУЈЕВЦУ ОДРЖАН СЕМИНАР “РАДИЈСКО НОВИНАРСТВО”У организацији Немачке фондације “Конрад Аденауер”, Епархије Шумадијске и Радија “Златоусти” од 11. до 17. јануара у Богословији “Св.Јован Златоусти” у Крагујевцу одржан је семинар под називом “Радијско новинарство”. Тренер и предавач на семинару био је Карол Лупу, новинар радија “Дојче Веле”. Учесници семинара били су новинари са 10 црквених радио-станица из Србије и Црне Горе: Радио “Искон” из Врања, Радио “Марија” из Новог Сада, Радио “Благовесник” из Сомбора, Радио “Светигора” са Цетиња, Радио “Словољубве” из Београда, Радио “Беседа” из Новог Сада, Радио “Глас” из Ниша, Радио “Логос” из Трстеника, Радио “Славословље” из Суботице и Радио “Златоусти” из Крагујевца. Гости су били смештени у просторијама крагујевачке Богословије.

ТАЈНА ЉУБАВИ-ТАЈНА ДА ЈЕ БОГ ПОСТАО ЧОВЕК ДА БИ ЧОВЕК ПОСТАО БОГНа дан светога пророка Малахије и Светога мученика Гордија, 16. јануара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму свете Петке у Виноградима.

Пророк Малахија, задњи од старозаветних пророка, по предању као анђео међу људима, ликом, душевном чистотом, и дружења са ангелом, прориче јасно појаву и службу Јована Крститеља.

Страна 1 од 3