Чланци поређани по датуму: среда, 15 јун 2011

ДУХОВИ СЛАВА БАЋЕВАЧКЕ ЦРКВЕОвогодишња прослава празника Педесетнице који је и слава баћевачке цркве, почела је у недељу светом литургијом коју су служили баћевачки свештеници јереј Влада Димитријевић и јереј Игор Обрадовић уз саслужење ђакона Дарка Павловића. Литургији је присуствовао верни народ баћевачке парохије. У наставку литургије служено је вечерње богослужење.

После је уследила литија кроз село Баћевац и по први пут после Другог светског рата литија је прошла и кроз село Бождаревац, где је народ са одушевљењем дочекао учеснике крсног хода. Након литије уследило је резање славског колача и трпеза љубави у парохијском дому.

НА ДУХОВЕ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У САБОРНОМ ХРАМУ Има један рођендан који је веома значајан за спасење рода људског. То је Духовдан – рођендан Цркве Христове, који се слави у 50. дан по Васкрсењу Христовом (отуда Педесетница). На тај дан, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика. Док су апостоли били сабрани на молитви у Јерусалиму, налет силовитог ветра је ушао у кућу и Свети Дух је испунио сваког од њих, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи. Јер, као што у људском телу ништа не бива без душе што је у њему, тако ни у телу Цркве ништа не бива без Духа Светога који је душа Цркве. У ствари, Црква је непрекидни Духовдан, Дух Свети је стално у њој као бескрајна животворна сила. И он непрекидно силази кроз сваку Свету Тајну, кроз сваку свету врлину, кроз свако Богослужење, кроз свако „Господе помилуј“, кроз сваки христочежњиви уздах.