Чланци поређани по датуму: октобар 2018

МЛАДЕНОВАЦ ПАМТИ СВОЈЕ ЈУНАКЕ – ПРОСЛАВЉЕН ВЕК ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДАУ среду 31. октобра 2018. године, када наша Црква прославља и празнује светог апостола и јеванђелисту Луку и светог Петра Цетињског, у Младеновцу је бројним активностима обележена стогодишњица ослобођења у Првом светском рату. Ово је један од најзначајнијих датума у историји нашег града и била је прилика да још једном одамо поштовање и захвалност свим знаним и незнаним војницима и цивилима који су своје животе уградили у данашњу Србију.

Младеновац је ослобођен 31. октобра 1918. године, а трупе војводе Петра Бојовића су већ 1. новембра освануле на улицама Београда, продрле 600 километара у дубину окупиране територије и наставиле даље напредовање преко Саве и Дунава.

ПАТРИЈАРХ У ЈОХАНЕСБУРГУ: СНАГА НАШЕГ НАРОДА ЈЕ У ЈЕДИНСТВУБлагодарећи труду редакције Радија Слово љубве, која свакодневно прати историјску посету патријарха Иринеја српским праохијама у Јужноафричкој Републици и Боцвани, доносимо извештај са празничног сабрања у храму Светог Томе у Јоханесбургу.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, који се налази у посети српским парохијама у Јужноафричкој Републици и Боцвани, служио је 31. октобра 2018. године, на празник Светог апостола Луке, свету архијерејску Литургију у цркви Светог апостола Томе у Јоханесбургу. Саслуживали су Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован и старешина храма отац Исајло (Марковић).

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У ДЕСИМИРОВЦУ У среду, 31. октобра 2018. године, када наша света Црква прославља светог апостола и јеванђелисту Луку, као и светог Петра Цетињског, у цркви Свете великомученице Недеље у Десимировцу, служена је света Литургија којом је началствовао протојереј Дејан Петровић. Благољепију богослужења допринео је хор при храму Успења Пресвете Богородице из Крагујеца, као и ученици верке наставе из ОШ “Сретен Младеновић” из Десимировца, предвођени својим вероучитељем.

СТРУЧНИ СКУП: УПРАВЉАЊЕ НЕГАТИВНИМ СТЕРЕОТИПИМА У ВЕРСКИМ МЕДИЈИМАРадио Златоусти Српске православне епархије шумадијске, са благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, организује у уторак, 30. октобра, стручни скуп за уреднике и новинаре верских медија под називом “Управљање негативним стереотипима у верским медијима, са посебним освртом на етничке, верске и родне стереотипе”.

Живимо у друштву у којем су питања идентитета друштвених група, то јест како то они себе виде и како их други виде, важне теме које се појављују у верским медијима. О одређеним друштвеним групама доминирају негативни стереотипи, који се могу препознати у политичким темама, када се говори о нацији и вери, посебно о другим нацијама, етничким групама, другим верским заједницама као и родним. Верски медији управљају јавним мњењем чланова својих верских заједница међу којима су посебно регистровани негативни стереотипи. Уредници верских медија, сматрамо, не само да морају да предупреде негативне стереотипе него и морају да знају како се формирају позитивни стереотипи. Посебно одговорну улогу имају администратори информационих сајтова Цркве и верских заједница који су отворени за комуникацију преко форума, коментара и сличног, због говора мржње који може да проистекне из негативних стереотипа.

Присутнима ће се, најпре, у име организатора обратити протојереј-ставрофор Милић Марковић, главни уредник Радија Златоусти, а потом ће своја излагања изнети проф. др Дубравка Валић Недељковић, са Универзитета у Новом Саду, на тему “Стереотипи, предрасуде и правила добре праксе у извештавању о црквама и верским заједницама” и протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић са Универзитета у Београду на тему “Стереотипи као судбина”. У другом делу Скупа, Центар за ненасилну акцију из Београда одржаће радионицу на тему “Ја имам право на предрасуде”. Учеснике ће кроз радиноцу водити Катарина Милићевић и Неџад Хорозовић.

Стручни скуп се одржава у Богословији “Свети Јован Златоусти” и почиње у 10.30 минута.

РАДИО „СЛОВО ЉУБВЕ“ - EКСКЛУЗИВНА РЕПОРТАЖА ИЗ КЕЈПТАУНАПатријарх Иринеј у Кејптауну: „Ширимо мир који нам је Господ дао“

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 28. октобра 2018. године, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог великомученика Георгија Победоносца у Кејптауну, Јужноафричка Република. Храм у Кејптауну налази се под јурисдикцијом Архиепископије Рта Добре наде Грчке Православне Патријаршије Александрије и све Африке. Саслуживали су Митрополит Кејптауна г. Сергије, чланови посланства Српске Православне Цркве: Епископ шумадијски г. Јован, протојереј-ставрофор Драги Вешковац, јеромонах др Амвросије Весић и ипођакон Владимир Јелић, као и други свештенослужитељи.

РАДУЈ СЕ ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВО, УТЕХО ОЖАЛОШЋЕНИХ! Храм Преподобне Параскеве у селу Петка код Лазаревца ове године је по 149. пут прославио своју заштитницу. Прослава храмовне славе у овом селу које носи име по овој дивној Христовој угодници, започела је уочи самог празника празничним вечерњим богослужењем које је служио парох други петчански протојереј - ставрофор Мирослав Филиповић уз саслужење протонамесника Ивана Иванковића из Конатица и ђакона Николе Урошевића. Након богослужења на поклоњење вернима је изнета честица моштију преподобне мати Параскеве, која се у овом храму чува од 2004. године.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 27. октобра 2018. године, када наша света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла се већ традиционално дуги низ година врши Света Тајна Јелеосвећења.

Свету Тајну су вршили протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш и Слободан Раковић, протонамесници Александар Миловановић и Иван Теодосић, јереји Милош Митровић, Милош Мијатовић и Немања Искић и ђакон Александар Бабић.

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРААДИМАХрам Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради окупио је више стотина верника на дан своје славе, у суботу, 27. октобра 2018. године. Литургијским сабрањем началствовао је протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Радомир Ракић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Јадран Димовић, протонамесник Александар Јовановић, као и ђакони Александар Ђорђевић и Урош Костић.

ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУОве године је четврти пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, манифестација “Дани свете Петке”. Ова манифестација организована је поводом храмовне славе свете Параскеве и већ годинама изазива пажњу и интересовање верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку служена је света Литургија, а служили су је протојереји - ставрофори Србољуб Марковић и Миленко Стикић, протојереј Ненад Савић и протонамесници Миломир Васиљевић и Горан Живковић уз саслужење ђакона Марка Арсенића. Беседу о животу и значају ове светитељке одржао је протојереј Ненад Савић који је нагласио да њен култ који се протеже широм православног света потиче од њеног изузетно чистог аскетског живота и подвига, као и велике молитвености. Отац Ненад је даље беседио о путешествију њених моштију као и чудима која су се дешавала над истима.

СВЕТА ПЕТКА ПРОСЛАВЉЕНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ Уз присуство мноштва верног народа, гостију и свештенства прослављена је храмовна слава, Преподобна мати Параскева – света Петка.

Света Петка, светитељка српског порекла, веома је поштована у нашем народу, сматра се заштитницом и заступницом жена и децe, али и свих оних који јој се молитвом обраћају и траже заштиту и помоћ.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОСВЕШТАО ХРАМ СВЕТОГ САВЕ У БОЦВАНИЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 27. октобра 2018. године, на празник Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, нови храм посвећен првом Архиепископу српском Светом Сави у Габорону, главном граду афричке државе Боцване.

На првој светој Литургији у новоосвећеном храму Његовој Светости салуживали су Високопреосвећени Митрополит Габорона и Боцване г. Генадије из Александријске Патријаршије и чланови посланства Српске Православне Цркве: Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, протојереј-ставрофор Драги Вешковац, јеромонах др Амвросије Весић и ипођакон Владимир Јелић, као и други свештенослужитељи, у присуству амбасадора Србије у Јужноафричкој Републици г. Божина Николића и амбасадора Руске Федерације у Боцвани г. Виктора Сибилова, конзула Амбасаде Србије у Преторији г. Саше Марта и великог броја Срба који живе и раде у том делу Африке. Ктитори цркве Светог Саве у Габорону су г. Миливоје Николић и његова супруга Линет, који су и поклонили земљиште за изградњу цркве.

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ВЕЛИКОГ РАТА У ЈАГОДИНИ У уторак, 25. октобра 2018. године, на дан ослобођења Јагодине у Првом светском рату, јагодински свештеници служили су у центру града парастос жртвама Великог рата из Јагодине и Поморавља код Споменика палим ратницима од 1912-1918.

Споменик је, иначе, рад Фране Менегела Динчића, откривен и освећен 7. децембра 1930. године. Окренут је северо-западу, а на северној страни уклесан је позлаћени натпис: Јагодина својим палим борцима за ослобођење и уједињење 1912-1918.

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ СТИГАО У ЈОХАНЕСБУРГЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 24. октобра 2018. године храм Светог апостола Томе, Сaнихил и Црквено-школску општину Светог Саве у Јоханесбургу.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетиће од 23. октобра до 4. новембра 2018. године Јужноафричку Републику и Боцвану. Његова Светост Патријарх oсвештаће 27. октобра 2018. године храм Светог Саве Српског у Габорону, Боцвана, док ће 28. октобра у Кејптауну, Јужноафричка Република, увеличати прославу грчког националног празника и служити свету Литургију са локалним архијерејима. Патријарх српски г. Иринеј началствоваће 4. новембра прославом 40-годишњице храма Светог Томе у Јоханесбургу. У пратњи Његове Светости биће Епископ шумадијски г. Јован, протојереј-ставрофор Драги Вешковац, јеромонах др Амвросије Весић и ипођакон Владимир Јелић.

ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ЕПИСКОПУ ВАЛЕРИЈАНУУ уторак, 23. 10. 2018. године навршило се 42 године од упокојења првог епископа шумадијске епархије. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију и парастос у Саборној цркви у Крагујевцу уз саслужење више свештеника и ђакона.

Након парастоса Владика Јован је у беседи указао на велики значај и допринос личности епископа Валеријана у историји Епархије шумадијске и СПЦ, а такође је говорио и о служби епископа у Православној Цркви и о тешкоћама које је прате.

МАЛО ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ГРОШНИЦИУ понедељак, 22. октобра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у крагујевачком насељу Грошница. Владики Јовану саслуживали су свештеници архијерејских намесништава крагујевачког и лепеничког: протојереји-ставрофори Саво Арсенијевић и Зоран Митровић, протојереј Владимир Ћировић, протонамесници Душан Илић и Срђан Тешић, те јереј Ненад Милојевић.

ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ – ШУМАРИЦЕ Пре скоро осам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу - три крвава дана Крагујевца.

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕ Дана 21. октобра 2018. године, када света Црква прославља преподобну Пелагију и преподобну Таису, када се сећа светих Отаца Седмог Васељенског Сабора и жртве Новомученика Крагујевачких у цркви Светог великомученика Георгија у насељу Шумарице, верни народ се сада већ традиционално сакупио у огромном броју да прослави свога Творца и измоли од Њега телесно и духовно здравље кроз Свету Тајну Јелеосвећења. Сећајући се речи апостола, црквене старешине су се сакупиле и читајући молитве помазивале уљем у име Господње. Кроз поредак Свете Тајне опоменули смо се укрепљујућих речи Јеванђеља, те вечне Истине којом сваки честити хришћанин тежи да живи!

22. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИДана 21. октобра 2018. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је глумац Небојша Дугалић говорио на тему односа савремене културе и хришћанства. У двочасовном разговору, уживало је велико мноштво слушалаца.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У БАЈЧЕТИНИУ недељу, 21. октобра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован благоизволео је осветити крстове у ктиторском храму Светог Великомученика Димитрија у Бајчетини. Чину освећења присуствовали су чланови ктиторске породице Николић којима је Преосвећени Владика Јован упутио топле речи благодарности и пожелео им добро здравље. Епсикоп је у свом кратком обраћању присутнима истакао да је за нас хришћане крст знак препознавања и да смо позвани да носимо своје крстове како би и они носили нас.

Мирна и званична посетa Његовог Блаженства патријарха Јована X од 11. до 19. октобра 2018. године

Београд, 19. октобар 2018. - Ова историјска посета, прва откако је православни антиохијски патријарх Теодосије VI посетио Београд, остварена је у контексту тешких и болних околности са којима се суочава Православна Антиохијска Црква у Сирији, Либану и на Блиском Истоку, а и с обзиром на кризу с којом се суочава Православна Црква данас, када се убрзано дешавају ствари на начин који узнемирава и који би могао проузроковати трајне штетне последице по свезе општења, мира и јединства између браће.

Страна 1 од 4