Чланци поређани по датуму: март 2013

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ петак, 29. марта 2013. године, у храму Преноса моштију светог оца Николаја у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је пређеосвећену литургију. Епископа је дочекао велики број народа и деце, а саслуживали су му: јеромонах Онуфрије (Вранић) духовник манастира Драче и протојереји-ставрофори Видо Милић и Љубиша Смиљковић и јереј Иван Иванковић. Пре литургије отац Онуфрије исповедио је свештенике бељаничког намесништва.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду друге недеље Часног поста, 27. марта 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова, у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије. Служењу Свете Литургије претходила је исповест свештенства колубарско-посавског намесништва. Као и прошле године, и ове је исповедник нашег намесништва био игуман манастира Саринац, отац Онуфрије.

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО У КРАЉЕВУ У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉАУ прву недељу Часног поста, недељу Православља, 24. марта 2013. године, Његово Преосвештенство Господин Г ЈОВАН служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве Српског у Краљеву.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и свештенство Саборног храма, у Недељу Православља 24. марта 2013. год. организовали су Велику Литију у част и славу свих оних који су за две хиљаде година трајања Свете цркве, дали себе, своје трудове и своје животе за победу вечне истине, слатког православља. За победу коју је Православна црква извојевала после дуге борбе над онима који су свете иконе избацивали и протеривали из православних храмова.

Ваше Преосвештенство, пречасно свештенство, преподобно монаштво, драга браћо и сестре!

Ево данас сакуписмо се да заједно прославимо Недељу Православља, прву недељу Свете Четрдесетнице. Недеља Православља установљена је 842. године, што је означило победу добре вере (добре славе> доброг мишљења > Православља) у Богочовечанску личност Исуса Христа, као и поштовање наших светих кроз свете иконе.

ТЕОДОРОВА СУБОТА - АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РОГОЈЕВЦУСветом Архијерејском Литургијом у препуном храму Преподобне мати Параскеве у Рогојевцу прослављена је Теодорова субота. Литургијом је началствовао Првојерарх шумадијски Господин Јован, а саслуживали су свештеници: архијерејски намесник крагујевачки, протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, јереј Срећко Зечевић и јереј Дејан Лукић.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИУ суботу 16. марта када се сећамо Светих мученика Евтропија, Клеоника и Василика, Његово Преосвештенство Епископ Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви где је рукоположио у чин ђакона Владу Бранисављевића из Раче и Ненада Милојевића из Драгобраће у чин свештеника.

Литургији је присуствовало око тридесетак верника који су узглашавањем речи аксиос, односно достојан прихватили нове молитвенике пред олтаром Свевишњега.

УЧЕНИЦИ БОГОСЛОВИЈЕ ДАРИВАЛИ ДЕЦУ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИПо узору на ученике београдске богословије који су пре десетак дана даривали пакетићима децу која леже на Институту за мајку и дете, у Београду, и крагујевачки богослови су наставили акцију дарујући децу у крагујевачкој болници, КЦКГ. Ученици су преузели иницијативу за продужетак акције, а подржала их је и Управа богословије са особљем.

Ученици Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу дошли су на идеју да направе добровољну акцију којом ће обрадовати децу која су на болничком лечењу и децу ометену у развоју која похађају школу „Вукашин Марковић“ за тај тип болести. Ту идеју су успешно реализовали. Несебичну помоћ дала је и епархија шумадијска и сама управа Богословије на челу са оцем ректором Зораном Крстићем. Ученици Богословије су желели да истакну неке више људске вредности и да дају добар пример друштву, што и приличи будућим пастирима Цркве Христове. Да треба да чинимо добра дела и помажемо другима говори нам Апостол Јаков: „Вера без дела је мртва“ (Јак 2,17-22.)

ПРОСЛАВА СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ МУЧЕНИКА СЕВАСТИЈСКИХ-МЛАДЕНЦИУ недељу, 17. марта 2013 године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Сопоту, уз саслужење свештенства и уз присуство великог броја верника. Мноштво школске деце, заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем, такође је узело учешћа на Светој Литургији најпре појањем, а онда, после причешћа свештенослужитеља, и кроз часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ПОКРОВСКОГ ХРАМА У ГУНЦАТИМАВерни народ са децом, из Гунцата и околине у Архијерејком намесништву бељаничком, у суботу 16. марта 2013. године окупио се у сеоском дому да дочека Његово Преосвештенство Епископа шумадијскаог Господина Јована. Владика је служио Архијерејску Литургију после које је осветио темеље за нови храм у Гунцатима који је посвећен празнику Покрова Пресвете Богородице. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Славко Божић и Видо Милић и јереји Владимир Димић и Новак Илић. Лепоту богослужења у импровизованој али пространој сали употпуно је велики број деце својим умилним појањем.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ СВ. ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЗАСЕЉУУ петак сиропусне недеље, 15. марта 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски и администратор Жички, Господин, Господин Јован, уз саслужење осам свештеника и два ђакона, осветио је темеље припрате цркве Св. Јована Крститеља у Засељу – архијерејско намесништво пожешко.

МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ СРЕТЕЊУ ОВЧАРСКОМУ сирну среду 13. марта 2013. године, у манастиру Сретењу овчарском, Његово Преосвештество Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован, после вечерње службе коју је служио игуман манастира Преображења, Архимандрит Венјамин, замонашио је у чин мале схиме пет искушеница манастира Сретења: Славицу Станојловић, Сузану Петровић, Наташу Милосављевић, Ану Јевремовић и Наду Павловић. Оне су понеле монашка имена: Евгенија, Февронија, Ирина, Анастасија и Марина.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СТАНОВУУ храму Св. Великомученика Пантелејмона у станову у уторак 12. марта, Његово Преосвештенство Епископ Јован је служио Св. Литургију и рукоположио Ненада Милојевића у чин ђакона.

КРШТЕЊЕ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ недељу, 10. марта 2013. године, када Црква Божија прославља светог Тарасија Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Лазаревцу, у храму Светог великомученика Димитрија. Епископу су салуживали Архијерејски намесници: орашачки – Мића Ћирковић, протојереј-ставрофор; колубарско-посавски – Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор; младеновачки – Жељко Ивковић, јереј; као и протојереј Александар Новаковић. Литургијско славље увеличао је хор „Свети Димитрије“ под вођством јереја Владимира Стојковића. Хор је овог пута био појачан новим члановима, штићеницима заједнице „Земља живих“. На овакав начин, препознајући и усмеравајући Богом дароване таленте, кроз Свету Литургију, најбоље се остварује оно што је циљ ове заједнице, ресоцијализација њених чланова.

НА ЗАДУШНИЦЕ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ХРАМУ ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ НА ГРОБЉУ БОЗМАНУ суботу 09. марта 2013. године на задушнице када се цела наша Црква и сви хришћани сећају својих умрлих, епископ Јован служио је Свету Литургију у Цркви Васкрсења Господњег, на Бозману. На Светој Литургији било је присутно око тридесетак верника, а највећа радост било је ново рукоположење ђакона Милана Кеџића у чин свештеника.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ се обратио верницима јако лепом беседом наглашавајући да су сви они који су уснулу и даље живи у Господу ако се ми њих сећамо и ако их помињемо на Светој Литургији.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАТАРУШКОЈ БАЊИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке, Господин Јован, служио је 08. марта 2013. године Свету Архијерејску литургију у храму Св. великомученика кнеза Лазара у Матарушкој Бањи уз саслужење осморице свештеника и тројице ђакона.

На Св. Литургији, Владика је рукоположио у чин ђакона теолога Милана Костића из Матарушке Бање, а у чин презвитера јерођакона Јелисеја (Вујовића) сабрата манастира св. Тројице на Овчару.

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН ПРИМИО ГОСПОДИНА РАДОСЛАВА ПАВЛОВИЋА САВЕТНИКА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ГОСПОДИНА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋАУ четвртак, 7. марта 2013. године, када Црква Божија прославља свете мученике који су пострадали у Евгенији Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован је у Крагујевцу у просторијама Епархијског Центра уприличио радни састанак поводом организовања прославе стогодишњице Колубарске битке.

Састанку су присуствовали господин Радослав Павловић саветник председника Србије господина Томислава Николића, председник Градске општине Лазаревац Драган Алимпијевић, протојереј Марко Митић старешина храма Св. великомученика Димитрија у Лазаревцу и протојереј Александар Новаковић.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕКрагујевац

Седница Епархијског савета Шумадијске епархије СПЦ одржана је 4. марта 2013. године на дан када Црква прославља свете апостоле Архипа, Филимона и Алфија у Владичанском двору у Крагујевцу.

Пре радног дела, чланови савета учествовали су у Светој Литургији коју је служио у Саборној крагујевачкој цркви Успења Пресвете Богородице Његово пеосвештенство епископ шумадијски Господин Јован. Током Литургије произнесене су молитве Призива Светог Духа за благословен рад Епархијског савета на којем су разматрани домети црквеног живота у Шумадијској епархији током 2012. године. Такође, у Катедралном храму новоизабрани чланови Савета положили су заклетву да ће своју дужност обављати у духу православног предања, поштујући Устав и остала правила Српске православне Цркве.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве на својој седници 24. јануара 2013. године донео је ову одлуку:

С обзиром на одређене особености Типика Православне Цркве у 2013. години, умолити Високопреосвећену и Преосвећену господу епархијске архијереје Српске Православне Цркве да преко подручног им свештенства, обавесте верне:

  • да ће спомен на Прво и друго обретење главе светог Јована Крститеља, који ове године пада у суботу месопусну, 9. марта/24. фебруара, бити обележен у петак, 8. марта/23. фебруара (Велики типик, саставио протојереј В. Николајевић, 46а);
  • да ће спомен светих 40 мученика севастијских (Младенци), који пада у петак I седмице Часног поста, 22/9. марта, бити обележен у недељу сиропусну, 17/4. марта (Велики типик, саставио протојереј В. Николајевић, 46а); а
  • да ће празник Преноса моштију светог Николаја Жичког, који пада на Велики петак, 3. маја/20. априла, бити обележен у уторак Светле седмице, 7. маја/24. априла (с обзиром на то да спомен светог великомученика Георгија пада у Васкршњи понедељак).
Страна 1 од 2