Чланци поређани по датуму: среда, 27 април 2022

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОПЕЛО ПРОТОЈЕРЕЈУ – СТАВРФОРУ РАДОМИРУ РАКИЋУ У СТАРОЈ ЈАГОДИНСКОЈ ЦРКВИ

У среду Светле недеље, 27/14. априла 2022, у храму Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и опело протојереју - ставрофору Радомиру Ракићу.

Преосвећеном Владики су саслуживали Ректор Богословије протојереј – ставрофор Зоран Крстић, протојереј – ставрофор Радослав Станковић, протојереј Милан Радовић, протојереј Небојша Ракић, протојереј Александар Гајић, јереј Срђан Дангузовић, као и протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Далибор Нићифоровић.

ОСВЕЋЕН ЈЕ ТЕМЕЉ ЗА ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У УНИВЕРЗИТЕТСКОМ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ

У среду 27. априла 2022. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог Мартина Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је темељ за изградњу Цркве Светог Нектарија Егинског у Универзитетском Клиничком Центру у Крагујевцу.

Благодат Божија сабрала је лекаре Клиничког Центра, који су са својим капеланом протојерејем Бојаном Димитријевићем и надлежним свештенством Слободаном Савићем као и Архијерејским намесником протојерејем-ставрофором Рајком Стефановићем и братством Саборног Храма у врло свечаној атмосфери, дочекали Архијереја и пожелели му добродошлицу.

ВАСКРШЊЕ СВЕЧАНОСТИ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

Прослава Празника Светлог Христовог Васкрсења настављена је у светлу среду, у порти храма Светога Саве, где је у организацији братства храма и културно-историјског центра „Српска круна“ г-ђе Мирјане Раденковић, организована изложба васкршњих јаја.

Са Богом и Хипократом – протонамесник Драган Поповић – Биоетичка питања

Протонамесник Драган Поповић, докторанд на Православном богословском факултету БУ, превео је књигу “Биоетика. Синодски текстови православних цркава”, др Којоса Г. Николаоса, професора на Вишој црквеној академији у Солуну.

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРОТОНАМЕСНИКОМ ДРАГАНОМ ПОПОВИЋЕМ, АУТОРОМ КЊИГЕ „БИОЕТИКА СМРТИ. УТИЛИТАРИЗАМ И ПРАВОСЛАВЉЕ“

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, књига Биоетика смрти. Утилитаризам и православље, протонамесника Драгана Поповића, објављена је у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске Каленић.

Књигу, насталу као резултат богословског трагања за одговорима на нимало лака и једноставна биоетичка питања у вези са трансплантацијама органа, као дела једне шире биоетичке области свршетка човековог живота, аутор разврстава у три одвојене целине.