Одштампајте ову страницу

ДРУГА НЕДЕЉА ВАСКРШЊЕГ ПОСТА

ДРУГА НЕДЕЉА ВАСКРШЊЕГ ПОСТАДруге недеље Васкршњег поста Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу, једном од најлепших и најзначајнијих средњовековних манастира у Србији.

У велелепном храму посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице Владики су саслуживали свештеници Левачког намесништва, парох прешевски Иван Јовановић и опарићки Драгослав Цветковић, а на литургији је појао октет Саборног храма ,,Свети Роман Мелод'' из Крагујевца, предвођен диригентом господином – Марком Нешићем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После прочитаног еванђеља Владика се пригодном беседом обратио верном народу. Пост и молитва су најача сила против греха. Грех је узрок наших невоља и наших патњи, а најчешће узрок и наших физичких болести. Да је тако можемо видети из Св. Писма. Владика се позвао на речи описане код еванђелиста Марка зч.7. (2, 1-12), његову причу о исцељењу одузетога из Капернаума, нагласивши да чувањем себе од греха ми чувамо и наше телесно здравље.

После одслужене литургије сестринство манастира на челу са високопреподобном игуманијом Нектаријом за све присутне припремило је заједничку трпезу љубави. У повратку Епископ шумадијски посетио је и женски манастир Прерадовац и том приликом на Свети Престо у храму Св. Симона Монаха (Стефана Првовенчаног) положио нови антиминс, ручни рад монаха са Свете Горе.