Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду треће седмице Часног поста, 18. марта 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Св. Литургију Пређеосвећених дарова у храму Св. Оца Николаја у Сибници уз саслужење високопреподобног архимандрита Евтимија, настојатеља манастира Јошанице, протојереја-ставрофора Вида Милића, пароха барајевског, протојереја Љубише Смиљковића, I пароха сопотског и архијерејског намесника космајског и протојереја Миленка Дидића, II пароха сопотског, као и двојице ђакона.

Светој Литургији је претходила испосвест свештенства Космајског намесништва. По благослову Епископа исповедник је био високопреподобни схи-архимандит Јован (Маричић), настојатељ манастира Тресије.

Верни народ Сибнице и околних села, са видно великим бројем деце школског узраста, дочекао је свог Епископа и на Св. Литургији активно учествовао. После причешћа Епископа и свештенства, светој Чаши су приступили верници и ученици основни школа са својим вероучитељем. Верницима се надахнутом беседом обратио Епископ Јован, нагласивши да пост није и не може бити циљ већ начин постизања циља.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована  

Након трпезе љубави, уследиоло је читање реферата, који је на тему “Богословско утемељење парохијског милостивог рада (конкретни предлози за оживљавање истог)” припремио и прочитао ђакон Филип Јовановић из Сопота, након чега је отворен разговор на задату тему у коме је поред Епископа, учествовало и свештенство подручног намесништва. Као и увек, Преосвећени Владика је искористио прилику да са свештеницима поразговара и очински их посаветује како да правилно и што квалитетније обављају своју пастирску службу.

Долазак Епископа Јована био је и ове године повод да ученици Веронауке Основне школе у Сопоту припреме драмски програм под називом “Васкршњи час” који су успешно извели. У представи је драмски приказано слављење Васкрса једне обичне српске породице у прошлости са комичним детаљима. Заслуга за ову представу припада вероучитељици Јелени Четник. Вреди је напоменути да у овој основној школи Веронауку похађа 70% ученика.


Јереј Горан Лукић, парох неменикућски