ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ ХРАМА У КОРИЋАНИМА

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ ХРАМА У КОРИЋАНИМАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан Преподобног Јована Ветхопешчерника 2. маја 2009. године, благоизвеолео је осветити новоподигнути храм посвећен силаску Светога Духа на апостоле у Крагујевачком насељу Корићани. Ово је још једна од велелепних светиња које су у задње време никле у Шумадијској епархији од како се на њеном челу налази Епископ Јован (Младеновић). Руковођени Духом Светим верни Корићани заједно са својим домаћином Владиком Јованом, парохијским свештенством које је даноноћно стражило да се ова Црква што пре заврши, учинили су дело достојно Светих предака наших. Свечани чин освећења почео је дочеком Његовог Преосвештенства. Више од хиљаду верних Крагујевчана сабрало се око свог Епископа испред Цркве.

Након трократног опхода око храма приступило се освећењу Свете Трпезе и помазању зидова храма. Светом Архијерејском Литургијом која је због великог броја људи служена на отвореном началствовао је Владика Јован. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенечки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, игуман Кастаљански јеромонах Јефтимије, почасни гост из Украјине, архимандрит Теофан сабрат Кијевско-печерске лавре, архијерејски намесник крагујевачки протојереј Рајко Стефановић, парох корићански Милорад Тимотијевић, прота десимировачки Живота Марковић, протонамесник ердечки Слободан Бабић, старешина храма у Станову протојереј Синиша Марковић и сабрат протонамесник становљански Горан Ђерковић, протонамесник малопчелички Зоран Митровић, протонамесник маршићански Бојан Димитријевић, сабрат саборног храма јереј Срећко Зечевић, парох грбички јереј Милан Петровић, парох драгобраћански Милан Живановић, парох грошнички Срђан Тешић, старешина светосавског храма на Аеродрому свештеник Ненад Марковић, те пензионисани свештеници: протојереј Момчило Рајковић, Радован Чанчаревић, Драгослав Степковић, Слободан Пантић, уз прислуживање четворице ђакона: епархијског ђакона Ивана Гашића, парохијског при Саборном храму Небојше Јаковљевића, становљанског Недељка Дикића и светотројичког Мирослава Василијевића.

Беседу је одржао владика Јован нагласивши важност учешћа на Светој Литургији. „У Цркви живот почиње, у њој треба да траје и у њој се овде на земљи и завршава, речи су Владике Јована. Владика Јован је позвао верни народ на ревност, и на потпуно испуњавање Божијег закона љубави не само формом већ потпуним приношењем кроз Литургију и у Литургији. „Благо оном народу који у славу Божију подиже храм, пред Богом ће тај народ бити велики...“, исказујући да Црква у Корићанима јесте пре свега заједница живих људи, уједињених вером у једнога Бога, руковођених Епископом на Литургији. На самом богослужењу одликовани су пароси корићански: Милорад Тимотијевић чином протојереја, а Александар Јовановић достојанством протонамесника. Орденом Светог Симеона првог степена одликован је господин Душан Мојсиловић који је својим трудом, залагањем и материјалним прилогом помогао завршетак изградње овога храма. Након Литургије, Епископ је уричио шест Архијерејских Грамата онима који су помагали изградњу овога храма, и у њој активно учествовали. На крају је дечије фолклорно друштво из Корићана извело пригодан културно –уметнички програм, а Литургијско славље настављено је богатом трпезом љубави коју су за више од хиљаду људи припремили верни Корићани, заједно са својим свештенством.

 

ђакон Мирослав Василијевић