ВЛАДИКА ЈОВАН НА ДАН СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТА МАРКА - ВИНОГРАДИ

ВЛАДИКА ЈОВАН НА ДАН СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТА МАРКА - ВИНОГРАДИ Радост Епископског евхаристијског служења постала је за становнике Крагујевца духовна храна, реалност и благослов са којим се започиње нови дан и свако добробитије. Тако је и овог петка недеље Мироносица Епископ шумадијски Г. Јован служио Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима. Из недеље у недељу верници овог храма на најуверљивији начин кроз свога Епископа доживљавају Свету Евхаристију као живот и етос цркве.

Зато није случајно оно што каже Свети Игњатије, да тамо где се појави Епископ нека буде мноштво народа. Праћењем овог духовног ритма ми усвајамо убедљиву предпоставку да је храм наш дом, школа вере и живота, наше светилиште и литија која води у небеса. То се нарочито односи на оне који далазе на Свету Литургију а неучествују у њој. Христос није пророк, и није теорија.Он је Сам Живот. На то је указао и Владика Јован у својој беседи на дан Св. апостола и јеванђелиста Марка у Виноградима. Ми задобијамо Тело и Крв Његову да бисмо ми реално могли постати “причасници Божанске природе” (2.Петр.1,4).

Беседа епископа Јована - Виногради, Храм Свете Петке

Владикина еванђељска порука јесте порука спасења у Евхаристији. Зато је потребно у нама самима обновити евхаристијски живот. Снажне и убедљиве Владикине речи подстичу нас у изграђивању живог организма Цркве. Виноградска парохија јесте пример једне живе Евхаристијске заједнице на челу са својим Епископом По речима оца Јована Мајендорфа: “Парохија је место у којем ми сами себе пружамо Богу, помажемо друге људе, постајемо чланови Цркве Божије –која је позвана да спасава не само нас као појединце, породице, или групе људи, него и цели свет уводећи га у долазеће Царство”.