Одштампајте ову страницу

СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГА САВЕ ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУ

СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГА САВЕ ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУУ недељу Раслабљеног на дан Спаљивања моштију Светога Саве, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован служио је у Барајевском храму посвећеном овом празнику, Свету Архијерејску Литургију. Светом богослужењу присуствовао је велики број народа из бељаничког намесништва и околине. Владики су саслуживали свештеници: Видо Милић, старешина барајевског светосавског храма, Љубиша Смиљковић, старешина сопотског храма Вазнесења Господњег, Марко Митић, старешина лазаревачког светодимитријевског храма и Александар Јовановић, свештеник из Крагујевца.

Честитајући храмовну славу, Епископ је свештенству и верном народу упутио духовну поуку. Владика је на почетку беседио о Васкрсењу Христовом као централном догађају нашега спасења. Светлост Христовог Васкрсења обасјава цео род људски. Та непролазна светлост сија вечним сјајем и ништа је не може затамнити, јер долази са извора Христа Богочовека. Дар Христовог Васкрсења догодио се једном за свагда. У другом делу беседе Епископ је говорио о излечењу Раслабљеног Одломак из Јеванђеља показује да Христос води рачуна о сваком човеку. Јер Бог је постао човек да би испунио празнину коју болестан човек осећа око себе. Задњи део беседе која се тематски може поделити у три дела, Владика Јован је посветио горостасној личности Светога Саве. Из пепела спаљених моштију Светога Саве, Српски народ је Васкрсавао, Васкрсава и Васкрсаваће, јер се из пепела његових спаљених моштију осећа мирис који надахњује и оживотворава.

Беседа епископа шумадијског у Барајеву

У току литургије причестио се велики број народа, нарочито деце. После свечане литије око храма и резања славског колача, приређена је славска трпеза, продужетак служења Господу и Светом Сави.

 

јереј Владимир Димић