ПРОМОЦИЈА НОВЕ КЊИГЕ ДР МЛАЂАНА ЦУЊАКА

ПРОМОЦИЈА НОВЕ КЊИГЕ ДР МЛАЂАНА ЦУЊАКАДуховни центар Саборне цркве у Крагујевцу

Празник Светог Василија Острошког у Духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу обележен је нарочитим духовним и научним догађајем, промоцијом нове књиге др Млађана Цуњака „Ктиторство – права и обавезе ктитора у средњем веку“. О књизи су говорили професори Богословског факултета универзитета у Београду, проф. др протојереј-ставрофор Радомир Поповић са катедре за Хришћанску историју и проф. др Зоран Крстић протојереј-ставрофор са катедре за Канонско право.

Професор Зоран Крстић је приметио да је похвалио ауторов труд и избор теме коју је обрађивао. Говорећи о овој књизи нагласио је да ктиторство у Православној Цркви не представља само успутну делатност, јер будући да нам је Христос делом показао да је брига о другоме и солидарност саставни део Његове мисије на земљи, ктиторство за нас представља заповест. Другим речима ктиторство не треба посматрати само из угла подизања одређених верских објеката, већ као један вид друштвене одговорности према свету који нам је Господ поверио и према људима са којима делимо тај исти живот.

О аутору и о књизи говорио је и професор Радомир Поповић истичући нарочити квалитет који је испољио др Млађан Цуњак, а то је спој научног приступа и духовне перспективе које ово дело показује. Овим делом аутор је успео пре свега да успешно попуни празнину у научној литератури везаној за ову област, а онда и да потврди да је бављење овом тематиком олакшано ономе ко поседује и богословско образовање, будући да је аутор доктор археолошких наука али да је пре студија археологије завршио богословске науке.

На крају је сам аутор, захваливши се Преосвећеном Владици Јовану на гостопримству и професорима на лепим речима о његовом делу, говорио о мотиву који га је покренуо да изабере ову тему, затим о изворима које је користио изучавајући појам ктиторства и о открићима до којих је дошао. Након представљања књиге отворила се плодна дискусија у којој се говорило о томе како се постаје ктитор и о томе да ли је могуће данас по законодавству СПЦ бити ктитор.

На крају се у име Духовног центра Саборне цркве јереј Срећко Зечевић, захвалио присутнима на времену које су издвојили и пажњи коју су посветили овом представљању књиге, а нарочито самом аутору др Млађану Цуњаку и уваженој господи професорима.

јереј Зоран Врбашки