ОСВЕЋЕНА НОВА ЦРКВА У СЕЛУ РАЈКОВАЦ КОД МЛАДЕНОВЦА

ОСВЕЋЕНА НОВА ЦРКВА У СЕЛУ РАЈКОВАЦ КОД МЛАДЕНОВЦАЈош једна у низу светиња које су никле у Шумадијској епархији за време епископске службе Његовог Преосвештенства Г. Јована (Младеновића), јесте Црква Благовсти Пресвете Богородице у селу Рајковац, надомак Младеновца.

Изградња Цркве започета је 1999. године за живота блаженопочившег Епископа шумадијског др Саве Вуковића, који је одредио место и дао благослов за њену градњу. Доласком на рајковачку парохију јереја Александра Марковића, радови на завршетку Цркве се убрзавају. Залагањем оца Александра и добровољним прилозима благочестивих мештана села Рајковац, Црква је завршена Господње 2009. године.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан Св. мученице Пелагије Тарсијске 17. маја 2009. године благоизволео је осветити новоподигнути храм. Свечани чин освећења почео је дочеком Владике Јована испред храма. Након трократног опхода око храма приступило се освећењу Свете Трпезе, у коју је Епископ шумадијски положио мошти Св.Лазара Косовског. На Литургији која је због великог броја људи служена на отвореном, началствовао је Владика Јован. Епископу су саслуживали архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереји ставрофори Живорад Марић, Радован Чанчаревић и Драгослав Сенић, протојереј Слободан Кеџић, протонамесници Александар Јовановић и Зоран Митровић.

Беседа у Рајковцу - 1 део

Беседа у Рајковцу - 2 део

Господ нам је оставио Цркву која је Тело Његово рекао је Владика Јован, позивајући народ да што чешће долази у Цркву. Сваки освећени храм јесте извор воде живе која тече у живот вечни. А извор са којег ми пијемо воду јесте Христос Богочовек. У току Свете Литургије Епископ је одликовао пароха рајковачког Александра Марковића достојанством протонамесника, а протојереја–ставрофора Драгољуба Ракића као и господу Драгана Матића, Љубишу Лазића и архитекту Михаила Јеремића,орденом Вожда Карађорђа. Орденом Св.Симеона Мироточивог одликовани су господин Зоран Пантић и Раде Јеремић, који су дали огроман допринос да се ова светиња заврши. Архијерејским граматама одликовани су и господин Милан Божовић, Милинко Илић, Живорад Недељковић, Милован Арсић, такође због заслуга приликом изградње храма.

После Литургије културно–уметничко друштво из села Влашке, песмом и игром подсетило је на старе Српске обичаје. Литургијско славље настављено је продуженом трпезом љубави, коју је за око хиљаду људи спремила црквена општина рајковачка.

 

јереј Ратко Аврамовић