ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ.ОЦА НИКОЛАЈА –ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ НИКОЉЕ

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ.ОЦА НИКОЛАЈА –ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ НИКОЉЕ На дан преноса моштију Св. оца Николаја 22. маја 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољу Рудничком.

Један од најлепших манастира у Србији подигнут у време владавине деспота Стевана Лазаревића, налази се на источним огранцима Рудника, недалеко од села Горње Шаторње. Манастир је посвећен Св. Николи, а у народу је познат као Никоље.

Беседа у манастиру Никоље

Сваке године сестринство манастира на челу са игуманијом Евдокијом свечано обележава своју храмовну славу, а долазак Владике Јована на дан преноса моштију Св. Николе, потврада је бриге и пастирског старања о овом не само духовном, већ и културном добру Шумадије, што је и својом беседом потврдио Епископ шумадијски Г. Јован. Рудничка светиња обасјавала је и обасјава све генерације честитих хришћана, које су за светило свог живота узеле Св. оца Николу,зато што је Св.Никола био добри и мудри крманош лађе (Цркве) Христове, рекао је Владика Јован.

Манастир Никољев заштићен је 1969, а категорисан као културно добро од великог значаја 1983.године.